Vårdval oroar hörselskadade

Den nya landstingsmajoriteten vill införa vårdval inom hörselvården för att få ner vårdköerna. Planerna oroar Hörselskadades Riksförbund som tycker att erfarenheter från Östergötland förskräcker.

Mattias Lundekvam, förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund, är inte säker på att vårdval kommer att leda till bättre vård för hörselskadade i Kalmar län.

Mattias Lundekvam, förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund, är inte säker på att vårdval kommer att leda till bättre vård för hörselskadade i Kalmar län.

Foto: Peter Knutson

Västervik2018-10-19 16:30

Införandet av vårdval var en av förhandlingssegrarna som mittenpartierna inkasserade när den nya S-C-L-koalitionen bildades för några veckor sedan. Förhoppningen är att möjligheterna till privata alternativ ska leda till kortare vårdköer. Framförallt i den södra länsdelen är väntan på hörapparat lång, 18 – 24 månader. I Västervik och Oskarshamn är tiderna betydligt lägre.

Nu går Hörselskadades Riksförbund ut och kritiserar reformen.

– Kalmar län har landets högst rankade vård för hörselskadade i det nationella kvalitetsregistret. Vi är oroliga för att man raserar en väl fungerande organisation, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande i HRF.

Han tar Östergötland som exempel. Efter att vårdval infördes sjönk betygen i patientenkäterna. Varför det blivit så har inte blivit ordentligt utrett, enligt Lundekvam.

– Vi har uppmanat Region Östergötland att undersöka det, men hittills har det inte gjorts, säger han.

Patienterna får samma typ av hörapparater i Kalmar län och Östergötland. Det talar för att det snarare är kringvården och bemötandet som skiljer åt.

Christer Jonsson, centerpartistiskt landstingsråd i Kalmar län, står fast vid att man bör införa vårdval.

– De väntetider som råder framförallt i den södra länsdelen är en oacceptabel nedsättning av människors livskvalitet. Vi kommer att titta på de olika modeller som finns runt om i landet, och dra nytta av de erfarenheter som finns.

Mattias Lundekvam håller med om att väntetiderna i södra länsdelen måste ner:

– Där borde man kunna titta på vad man gjort i norra Kalmar län för att korta kötiderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!