Våldtäktsdom överklagas till HD

En av de två som hovrätten dömde för våldtäkt mot barn i Västervik har överklagat till högsta domstolen. Advokaten vill att målet ska prövas på nytt.

Foto: Christoffer Nilesen

Västervik2018-08-17 11:01

I maj 2018 kom tingsrättens dom i målet om en misstänkt grov våldtäkt mot barn vid ett skolområde i Västerviks kommun. Samtliga åtalade friades i frågan om våldtäkt mot barn, men en av dem dömdes för stöld och försök till stöld. Målet överklagades till hovrätten.

När hovrättens dom kom den 31 juli dömdes två av de misstänkta för våldtäkt mot barn. Hovrätten ansåg tvärtemot tingsrätten att de båda hade anledning att anta att flickorna var under 15 år och borde ha agerat därefter. Eftersom båda var unga när händelsen ägde rum, 16 respektive 18 år, blev straffen förhållandevis låga, förklarade hovrätten i domen. 16-åringen dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst, samt till att betala skadestånd på 115 000 till den ena flickan. 18-åringen dömdes till ett år och tre månaders fängelse, samt utvisning efter avtjänat fängelsestraff. Han ska betala 115 000 kronor vardera till båda målsägarna.

Den yngre av de två har nu överklagat domen till högsta domstolen. Hans advokat skriver i överklagandet att man yrkar på att domen från hovrätten undanröjs och att målet åter ska tas upp i hovrätten, alternativt att åtalet för våldtäkt ogillas och att han inte ska betala skadestånd. "I vart fall yrkas att rubriceringen av brottet lindras och därmed även påföljd och skadestånd" skriver advokaten.

Anledningen till att man överklagar och vill att målet prövas på nytt är att 16-åringen – enligt advokaten – inte haft anledning att anta att flickan han hade sex med var under 15. De diskussioner som uppkom på platsen om flickornas låga ålder skedde först efter det att samlaget dem emellan ägt rum.Vi har sökt åklagaren för en kommentar utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!