Till salu: Skolbyggnad från 1800-talet

Nu har Tjust Fastigheter gått ut med priser på de skolbyggnader som är till salu. Totebo skola kan bli din för 600 000 kronor.

Den som vill köpa hela skolområdet i Almvik med två tomma skolhus, skolköket som blivit restaurang, idrottshallen och förskolan som är i fullt bruk får vara beredd att lägga 8,7 miljoner kronor. De tomma skolhusen är betydligt billigare.

Den som vill köpa hela skolområdet i Almvik med två tomma skolhus, skolköket som blivit restaurang, idrottshallen och förskolan som är i fullt bruk får vara beredd att lägga 8,7 miljoner kronor. De tomma skolhusen är betydligt billigare.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-09-26 06:00

Tidigare i somras skrev vi om en missnöjd spekulant på skolbyggnaderna i Lofta och Odensvi. Han hade lagt bud på skolorna och fått svaret att buden var för låga.

– Vi fick bara höra att vårt bud var för lågt. Jag förstår att kommunen inte vill skänka bort sin egendom, men man borde ge ett motbud så att vi kunde förhandla, säger han till VT den 3 augusti.

Då gav Tjust Fastigheters vd Sven-Åke Lindberg svaret att det kommunala bolaget framöver tänkte lägga ut utgångspriser för byggnaderna på sin hemsida. Vid bolagets senaste styrelsemöte presenterades värderingar för byggnaderna, och politikerna godkände att man går ut med priserna på Tjust Fastigheters hemsida.

Allra billigast är den före detta fritidsgården i Överum. För 450 000 kronor skulle man på en 980 kvadratmeter stor träbyggnad från 1880. I dag står byggnaden helt tom.

Även Totebo skola ligger lågt prismässigt. Den gula tegelbyggnaden från 50-talet betingar ett pris på 600 000 kronor. Även denna byggnad står helt tom i dag.

Allra mest får man betala om man vill köpa hela skolområdet i Almvik. Då ingår sammanlagt fem byggnader i priset på 8,7 miljoner kronor. Däribland två skolhus i trä från 1800-talet, men också en idrottshall. Priset drivs upp av att det finns hyresgäster i två byggnader. Kommunen driver förskola på orten, och i det gamla skolköket med matsal finns ett privat företag. Hyresintäkterna uppgår till 581 472 kronor per år. Byggnaderna går att köpa loss en och en. Allra dyrast är då förskolan som kommunen vill ha 5,5 miljoner. De gamla skolhusen går att få för mellan 800 000 – en miljon kronor.

Tjust Fastigheter har fått några telefonsamtal sedan priserna publicerats på hemsidan.

– Man kan säga att några nygamla spekulanter hört av sig, säger Mats Ekelid, på Tjust Fastigheter.

Prislistan

Totebo skola 600 000 kr (Helt tom)

Överums fritidsgård 450 000 kr (Helt tom)

Almviks skolområde 8,7 miljoner kr (Hyresgäster)

Lofta skola 2,4 miljoner kr (Helt tom)

Odensvi skola 4 miljoner kronor (Förskola i en del av byggnaden.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!