Stor utställning väntar för Ekube

I september blir det vernissage för Ermias Ekube på Norrköpings konstmuseum. Han har med 25 verk i en stor utställning där under hösten.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-08-17 19:30

Ermias Ekube ska tillsammans med ett par andra konstnärer utgöra utställningen "En gränslös blick" på Norrköpings konstmuseum. Han ställer ut tillsammans med två andra konstnärer, också de har invandrat till Sverige. Det blir en stor utställning där västervikskonstären har med många verk. De är alla delar i en större tanke, ett tema om man så vill.

– Det började med att jag ställde ut på ett galleri i Norrköping. Efter det blev jag tillfrågad att vara med på utställningen, säger Ermias Ekube.

I ateljén hänger nu en stor målning över en hel vägg, den föreställer personer i en vacker björkdunge.

Flera personer är inbegripna i samtal och umgås avslappnat. Motivet är nog aningen bekant för många konstintresserade.

– Uppgiften var att inspireras av verken som finns i museets samlingar. Jag valde Carl Larssons "Frukost i det gröna". Den har en komposition som jag gillar. Jag har själv använt mig av liknande komposition tidigare. Jag beundrar Carl Larsson och Anders Zorn, klassiska svenska konstnärer.

Personerna är utbytta, en och en annan västervikskändis dyker upp, likaså flickan i förgrunden. Hon har fått en central roll i det nya verket, liksom i det gamla.

– Hon är frånvarande på bilden, hon drömmer sig bort. Hon är där, men inte. Men hon gör en slags tidsresa i min målning och dyker upp igen, en slags "Alice i Underlandet".

Bilden är målad som en bakgrundsbild på Facebook, med profilbild och allt. Verket heter "Vår andra hemsida". Det påminner om den verklighet vi själv skapar.

I en annan del av lokalen står ett tjugotal porträtt, eller profilbilder om man nu ska följa verkets tema. Alla har en text som de avbildade fått bidra med. Ytterligare ett porträtt är också med, det kommer att sitta högt upp i luften och går bara att betrakta genom en spegel.

Utställningen pågår mellan 8 september och 4 november.

Ännu är inte alla porträtt klara. Detta föreställer en av Ermias Ekubes vänner.
Ännu är inte alla porträtt klara. Detta föreställer en av Ermias Ekubes vänner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!