Släckningsarbetet avslutat

Under söndagen avslutade räddningstjänsten släckningsarbetet i södra kommundelen. Nu återstår jobbet att få in materiel från skogen.

Släckningsarbete utanför Getterum.

Släckningsarbete utanför Getterum.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-07-22 11:13

LÄS MER: Fortsatta bränder i Västerviksområdet

LÄS MER: Flera bränder mellan Hjorted och Totebo

– Tillsammans är vi starka, säger en nöjd Jacob Dahlqvist på söndagseftermiddagen.

Räddningstjänstens del av brandbekämpningen är avklarad, och arbetet med att ta in slang från markerna har påbörjats.

Dahlqvist har varit räddningschef i beredskap under helgen, och han avslöjar att i fredags kväll såg han inte lika ljust på läget. Då hade man inte mindre än åtta bränder att bekämpa i området kring Hjorted och Totebo. Orsaken var ett åskväder.

– Då trodde jag inte att alla bränderna skulle vara släckta vid det här laget, säger han.

Släckningsarbetet blev ett samarbete mellan en rad aktörer. Kommunens räddningstjänst satte in alla sina resurser. Under helgen har man fått förstärkning från räddnignstjänsterna i Hultsfred, Vimmerby, Oskarshamn, Nybro och Kalmar kommuner. Kommunens frivilliga resursgrupp har ryckt in.

– Vi har haft hjälp av försvarsmakten. Jag vill också ge en eloge till alla lantbrukare som hjälpt till, säger Dahlqvist.

Lantbrukarna har varit värdefulla inte minst när det gäller att transportera stora mängder vatten.

Någon summering av hur mycket skog som bränts har inte gjorts, men den största branden utanför Getterum brände av fem hektar.

– Som tur var fick vi kontroll över den tidigt. Man kan sätta det i relation till bränderna i mellan- och norra Sverige. Där talar man om tusentals hektar.

De närmaste dagarna kommer räddningstjänstens arbete att handla mycket om att återställa all materiel så att man är redo för nya insatser. Faran är långt ifrån över. Det är fortfarande torrt i markerna, och enligt väderprognoserna är inget regn att vänta den närmaste tiden.

Under skogsbrandssäsongen gör man dagligen en riskbedömning där man tar hänsyn till luftfuktighet, vind, temperatur och hur långt ner i marken torkan nått. Värdena sammanvägs i ett index.

– Vid 25 är det kritiskt. 30 extremt. I Västervik har vi just nu 50. Det här högre än i de branddrabbade områdena i norra Sverige, säger Jacob Dahlqvist.

Han uppmanar därför kommuninvånarna att fortsätta att respektera eldningsförbundet.

– Hittills har man varit väldigt duktig. Vi har inte varit ute på en enda brand som berott på ovarsamhet, säger han.

På söndagen gick en buss med räddningstjänstanställda iväg från Kalmar län till Bräcke i Jämtland. Med fanns fyra personer från kommunens räddningstjänst som ska hjälpa till med skogsbränderna där. Sedan några dagar tillbaka har det funnits två man däruppe från Västerviks kommun som nu blir avlösta, samt en tankbil.

– Det känns självklar för oss att hjälpa till om vi kan, säger Jacob Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!