Skogsbränderna leder till fler SOS-samtal

SOS Alarm gick i veckan ut med en vädjan om att alla som inte är i akut eller direkt behov av hjälp inte ska ringa nödnumret 112. Anledningen är att SOS Alarm just nu tar emot stora mängder samtal vilket leder till förhöjda svarstider.

Just nu brinner det på många platser i Sverige. Det leder till fler samtal till SOS Alarm.

Just nu brinner det på många platser i Sverige. Det leder till fler samtal till SOS Alarm.

Foto: Sven-Olof Nilsson

Västervik2018-07-17 16:26

Nu under sommarveckorna, med den extrema torkan som råder, är det många som ringer in till SOS Alarm med larm om skogsbränder. Men många gånger är det samma brand samtalen handlar om. Jakob Dahlquist, brandingenjör hos Räddningstjänsten i Västervik, säger att det kan vara bra att göra en liten förundersökning själv innan man ringer 112. Om man känner röklukt kan den ha färdats från en skogsbrand långt bort, därför kan man ta en titt runt omkring sig och se om man själv ser lågor och var det brinner.

– Samtidigt är det såklart jätteviktigt att larma om man tror att man upptäckt en okänd brand. Det värsta vore ju om det finns en brand som vi inte känner till.

Jakob Dahlquist vill passa på att skicka ut en påminnelse i hettan.

– Just nu är det otroligt torrt och om därför är det viktigt att alla respekterar eldningsförbudet, det är så vi minskar risken för onödiga bränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!