Sjukhuset högt rankat även i år

Västerviks sjukhus hamnar på en tredjeplats i AT-rankning 2018. I årets undersökning inom allmäntjänstgöringen (AT) deltog 1 728 AT-läkare från hela landet.

Västerviks sjukhus får bra betyg av landets AT-läkare.

Västerviks sjukhus får bra betyg av landets AT-läkare.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-09-04 21:24

Västerviks sjukhus hamnade på en hedersam plats på en lista med 68 rankade sjukhus som betygsattes av AT-läkare. Förra året toppade Västervik rankningen, men i år är Avesta Lasarett och Gällivare sjukhus de två bästa i landet, med enbart 0,03 poäng mer än Västervik.

I rapporten beskriver AT-läkarna sin vardag under tjänstgöringen på sjukhusen och det framkommer stora brister: hög arbetsbelastning, utbildningstillfällen bortprioriteras och handledningen uteblir. Många svarande beskriver en vardag där stress och personalbrist inom sjukvården gör det svårt att vara den läkare man vill vara. Hela 15 procent anger i enkäten att de övervägt att byta yrke.

Västerviks sjukhus fick snittbetyget 5,77 av 6 möjliga och av de olika delarna som betygsattes fick kollegialt stöd det allra högsta betyget, en sexa. En god AT-ort kännetecknas av hög kvalitet på handledningen och ett starkt kollegialt stöd.

– Det är en arbetsplats där AT-läkare blir sedda som individer, där de har inflytande över arbetsmiljön och kompetensen tillvaratas, säger Jonas Ålebring, ordförande i Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF), som sedan år 2000 gör AT-rankningen.

SYLF är den näst största yrkesföreningen inom Sveriges läkarförbund och organiserar underläkare. Föreningen har drygt 14 000 medlemmar och har 27 lokalavdelningar spridda över landet.

Skärper sig de sjukhus som får dåliga betyg?

– Många använder vår rapport för att involvera AT-läkare i utvecklingsarbete och för att förbättra situationen. Men det finns också de sjukhus som bortförklarar rapporten, säger han.

Sist på listan hamnade Sollefteå sjukhus med snittbetyg 3,18.

AT-ranking är en webbaserad enkät som skickas ut via e-post varje år till delar av SYLF:s medlemskår. Enkäten består av frågor fördelade i olika kategorier som AT:s kvalitet, löneförhandlingsfrågor, arbetsmiljöfrågor och tiden efter läkarexamen. Enkätens målgrupp är alla underläkare som har påbörjat AT oavsett hur länge den enskilde har arbetat på sin tjänst. I rankningslistan redovisas bara orter med minst fem svaranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!