Så varmt får det bli inne

Som vi har längtat efter sol och värme, men börjar det inte bli nog snart? För många hyresgäster stiger inomhustemperaturen till mer än behaglig nivå. Vad kan man göra när det blir för varmt?

Ebon Menzel har alltid farit illa av värme.

Ebon Menzel har alltid farit illa av värme.

Foto: Åsa Thaberman

Västervik2018-07-22 09:00

Trots att de flesta svenskar har längtat efter sol och värme under den kalla och snörika vintern kan det bli för mycket av det goda. Enligt Hyresgästföreningen tycker var tredje hyresgäst att det blir för varmt i lägenheten under sommaren.

En som alltid har lidit av värme och i största mån försökt undvika den är Ebon Menzel i Västervik.

– Jag är ljushylt och fräkning, jag tror att det är lite värre för oss, säger hon.

I Ebon Menzels lägenhet är det mörkt, neddragna persienner överallt. Hon bor på översta våningen i ett hus i västligt läge, solen strålar obarmhärtigt hela dagen. På balkongen går det inte att vistas dagtid, bara en liten glipa står öppet för att släppa in luft.

Ebon Menzel är 82 år men sköter allt hushållsarbete själv, fast varma dagar försöker hon att inte göra något för ansträngande.

– Jag skulle inte komma på tanken att städa nu, det får vara, men jag är noga med att alltid ha kallt vatten i kylskåpet och så dricker jag mycket juice.

För att undkomma den värsta hettan på eftemiddagen brukar Ebon Menzel gå ner och sätta sig på en bänk i skuggan på Bredgatan i Västervik, där blåser det alltid har hon märkt. Men visst vore det trevligt att kunna utnyttja balkongen, en markis skulle vara bra tror Ebon.

Agne Björkgren på Bostadsbolaget medger att de får en del klagomål om värmen från hyresgästerna, men det är svårt att göra något åt det menar han.

– När det är så här extremt väder är vi lika oförberedda som alla andra, säger han.

Bostadsbolagets lägenheter har inte luftkonditionering och att installera det skulle kosta lika mycket som att värma en lägenhet på vintern, det är en kostnad som i så fall skulle märkas på hyran.

Agne Björkgren tipsar om att stänga sol och värme ute på dagen, men att öppna, skapa korsdrag och försöka kyla ner på natten.

Om den extrema hettan är något som kommer att fortsätta får man titta på att installera kyla i eventuell nybyggnation. Vad det gäller Ebon Menzels varma balkong, så tror Agene Björkgren att ett fast tak vore bättre än en markis.

– Om man som hyresgäst har ett speciellt önskemål så kan vi tillgodose det.

Socialstyrelsens vanliga rekommendationer är att inomhustemperaturen bör ligga mellan 20 – 23 grader, men på sommaren får man stå ut med temperaturer upp till 26 grader eller mer under en varaktig tid innan det får räknas som en olägenhet.

Agne Björkgren på Bostadsbolaget kan inte göra mycket åt värmen.
Agne Björkgren på Bostadsbolaget kan inte göra mycket åt värmen.
Så varmt får det vara:

24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.

28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor, det vill säga ett par till några dagar under sommaren.

Källor: Socialstyrelsen, Hyresgästföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!