Så kan du få svar på frågan

Båtsnäcka, blåstång och fiskigel. Nu kan du lära dig mer om arterna i Östersjön med hjälp av den nya appen Livet i havet.

Kristina Viklund, kommunikatör vid Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet, har varit med och utvecklat den nya appen Livet i havet.

Kristina Viklund, kommunikatör vid Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet, har varit med och utvecklat den nya appen Livet i havet.

Foto: Marléne Johansson

Östersjön2018-09-17 10:15

Det är Umeå marina forskningscentrum vid Umeå universitet samt Stockholms universitets Östersjöcentrum som gemensamt står bakom appen. Appen har sitt ursprung i en fälthandbok om Östersjön.

– I appen har vi utökat antalet arter och täckt in alla delar av Östersjön, säger Kristina Viklund, kommunikatör vid Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet.

Tanken med appen är att den ska gå att använda ute i fält. Om du ser en växt eller fisk som du inte känner igen ska det lätt gå att leta upp den i appen.

– Vi har valt ut de arter som man kan förväntas att hitta, säger Kristina Viklund.

I appen finns många bilder och illustrationer.

Varför är det viktigt att sprida kunskap om Östersjön?

– Dels har vi ett uppdrag att sprida den kunskap som produceras på universiteten. Vår tanke är att appen ska öka allmänhetens intresse för frågor kring havsmiljö. Vi vill också öka acceptansen för olika beslut som tas kring havsmiljön. Ökad kunskap ger allmänheten en större förståelse när det exempelvis tas beslut om att inrätta marina reservat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!