S lovar ge 10 000 kronor till körkort

Det råder brist på undersköterskor i Västervik. Hälften av bänkarna kommer stå tomma på gymnasieprogrammet i höst. Nu satsar Socialdemokraterna och ger 10 000 kronor för körkortsstudier.

Saad Benatallah säger att omsorgen skriker efter jobb. Saad kandiderar till orförande för socialnämnden.

Saad Benatallah säger att omsorgen skriker efter jobb. Saad kandiderar till orförande för socialnämnden.

Foto: Karl Barrsjö

Västervik2018-08-17 14:45

– Idag behöver många inom till exempel äldreomsorgen körkort för att få jobb, eftersom alla inte har råd blir det en klassfråga och det tillhör inte oss.

Det säger Angelica Katsanidou som är ordförande i socialnämnden.

Enligt Socialdemokraterna kommer framtidens stora utmaning vara att möta den demografiska utvecklingen i kommunnen. Idag finns det 30 platser i vård- och omsorgsprogrammet på Västerviks Gymnasium, endast 16 personer börjar programmet i höst.

– Antalet äldre personer, över 85, ökar samtidigt väldigt mycket. Västerviks kommun har faktiskt fler äldre än många andra kommuner i landet, säger Angelica Katsanidou.

Saad Benatallah är kandidat till ordförande i socialnämnden, och uppger att en fjärdedel av alla i kommunen idag är över 65 år.

– Därför måste vi hitta nya knep för att möta personalbristen, det här löftet är en ny sådan morot, säger han.

Vallöftet innebär att alla som går det yrkesförberedande vård- och omsorgsprogrammet på Västerviks Gymnasium har möjlighet att få ekonomisk hjälp för att ta körkort. 10 000  kronor kommer ges till de som fått godkänt i de nationella proven.

– Det är ett test för att se vad som nappar och få fler att söka sig till välfärdsyrken, säger Marcus Fridlund som är ordförande kandidat i barn och ungdomsnämnden.

Socialdemokraterna lovar inte att alla på vård och omsorgsprogrammet kommer få jobb efter examen, men löftet är till för att locka studenter ut på arbetsmarknaden och möta det stora behovet av personal.

"Vi måste möta behovet i personalfrågan", säger Saad Benatallah.
"Vi måste möta behovet i personalfrågan", säger Saad Benatallah.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!