Politikerna uppmuntrar bygge på landet

Ett bygglov intill jordbruksmark har blivit beviljat. Det trots att miljö- och byggnadskontoret föreslog att det skulle avslås.

”Vi tycker att det är positivt med nybygge på landsbygden.”, säger Ingvar Ahlström (M), andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

”Vi tycker att det är positivt med nybygge på landsbygden.”, säger Ingvar Ahlström (M), andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-06-21 20:00

En familj har lämnat in en ansökan om bygglov för ett bostadshus på landsbygden. Kruxet med just det här bygglovet är att tomten ligger nära mark som brukas. Ärendet har varit uppe i miljö- och byggnadsnämnden tidigare.

– Länsstyrelsen och Trafikverket har också behövt titta på detta och har nu gett sitt godkännande, säger Ulf Jonsson (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Miljö- och byggnadskontoret föreslog dock att ansökan skulle avslås. Huvudskälet till att kontoret ansåg bygget olämpligt var att, enligt kommunens översiktsplan, jordbruksmark inte ska tas i anspråk för byggnader. Ett annat skäl var att bostäder inte bör ligga närmare åkermark än 50 meter.

– Nämnden är av en annan uppfattning och tycker att det uppfyller lämplighetskraven, säger bygglovchef Maria Ström.

Ingvar Ahlström (M), menar att det här är en mindre avvikelse. Huset kommer inte ligga på jordbruksmarken, utan intill.

– Vi tycker att det är positivt med nybygge på landsbygden. Det är viktigt att vi ser till hela kommunen, säger han.

Enligt politikerna har det kommit in fler bygglovsärenden som gäller landsbygden än tidigare.

– Ja, vi ser en trend nu skulle jag vilja säga. Vi har en ambition att hela kommunen ska leva. Men, i det här fallet, då huset kommer att ligga intill åkermark måste man också vara medveten om att det kan bli störningar från bearbetning av marken, säger Akko Karlsson (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!