Poliser kan tvingas täcka upp i arresten

Arrestverksamheten hos polisen i Västervik är i akut behov av visstidsanställda inför sommaren. Om personal inte anställs kan kostsamma konsekvenser vänta.

Polisens omorganisation kan vara en av anledningarna till personalbristen.

Polisens omorganisation kan vara en av anledningarna till personalbristen.

Foto: Andreas Wälitalo

Västervik2018-05-22 11:30

Polisen i Västervik har svårt att anställa timvikarier inför sommaren. Arrestverksamheten saknar i dagsläget ungefär tio timvikarier inför sommaren.

– Sommaren ser ganska knaper ut just nu. Vi måste få in timanställda som kan täcka upp och jobba i arresten. De hel- och visstidsanställda som finns till hands just nu får ta ett stort ansvar på grund av den rådande personalbristen, säger Ola Jarevik vid polisen.

Vad beror personalbristen på?

– Svårt att peka på en ensam anledning. En faktor kan vara den stora omorganisationen som Polismyndigheten genomförde för två år sedan. Antalet sökande har under åren varierat mycket.

Den omorganisation Ola syftar på är polisens nationella omorganisation, då Rikspolisstyrelsen, Statens kriminaltekniska laboratorium och de 21 tidigare länspolismyndigheterna omvandlades till en sammanhållen myndighet.

Vad händer om ni inte hittar personal?

– Får vi inte in personal kan poliser behöva täcka upp i arresten, ett arbete de inte är menade att utföra. Vi kommer även att behöva kalla in personal från andra delar av länet, vilket medför ökade kostnader i form av transport och boende.

Finns det någon risk att arresten kan behöva stänga under sommaren?

– Nej, inte som det ser ut i dagsläget. Vi räknar med att kunna ha öppet som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!