Polis tvingade ungdom radera bilder

Enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, ska en ungdom i Västervik ha blivit tvingad av polis att radera mobilbilder. Nu har en utredning inletts.

Enligt en anmälan till JO ska en polis ha tvingat en person att radera bilder.

Enligt en anmälan till JO ska en polis ha tvingat en person att radera bilder.

Foto: Arkiv

Västervik2018-10-18 18:00

Ungdomen beskriver i sin anmälan hur två polismän stannat sin polisbil och börjat ställa frågor. Detta ska ha hänt i våras utanför en större butik i utkanten av centrala Västervik. Frågorna som polisen ställde handlade om vad ungdomen och dennes vänner hade haft för sig eftersom de stämde överens med ett signalement på några som hade klättrat på en ställning över en väg. En av ungdomarna erkände och polisen tog denne avsides. Efter en stund återvände poliserna till sin bil och anmälaren tog då bilder på poliserna med sin mobiltelefon. Enligt anmälan ska polisen ha gått tillbaka till ungdomarna och velat se mobilen. Sedan ska polisen ha tvingat ungdomen att radera bilderna.

JO har nu inlett en utredning av ärendet och har begärt in yttrande från Polismyndigheten. JO vill bland annat veta på vilken rättslig grund polisen bett ungdomen att ta bort bilderna.

Polisen i Västervik kan i nuläget inte ge någon kommentar och hänvisar till Lena Styrlin, jurist på rättstillämpning, Polisregion syd.

– Jag har inte sett ärendet ännu och kan inte uttala mig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!