Planen: 250 procent ökning på Campus

Campus Västervik planerar för 2500 stolar. Ny förskollärarutbildning, nya lokaler och studentbostäder ryms i Centerpartiets vision för framtiden.

"Vi ser att många väntar på förskollärarutbildning", säger Annette Torstensson (C).

"Vi ser att många väntar på förskollärarutbildning", säger Annette Torstensson (C).

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-08-15 16:00

Frågar man Conny Tyrberg (C) vill kommunen de kommande 10  åren ha 2500 platser för studenter på Campus Västervik. Campuschefen Jerry Engström inspireras av målet men är också medveten om utmaningen:

– Så länge jag jobbar kvar kommer vi inte nå dit, men vi ska kratta manegen.

Idag har Campus Västervik mellan 450 och 500 heltidsstuderande. Den siffran vill Centerpartiet femdubbla inom ett decennium. Anledningarna är flera. Delvis är Västervik generellt en lågutbildad kommun som ligger under rikssnittet, men man ser också att framtiden kommer vara i behov av fler arbetsföra personer med hög kompetens. Conny Tyrberg säger sig se hur antalet högutbildade personer i Västervik minskar jämtemot rikssnittet.

– Därför vill vi erbjuda unga ett alternativ till att flytta från kommunen, säger Jerry Engström.

Campusområdet kommer i sinom tid att byggas ut. Komvux flyttar snart in i gymnasiet. Det ska byggas nya lokaler på parkeringsplatsen utanför Campus. Och nästa år kommer troligen en förskollärarutbildning.

– Jag vet folk som går och väntar på den utbildningen, säger Jerry Engström.

Skulle man nå 2500 nya platser på 10 år skulle det innebära fler möjligheter såsom Conny Tyrbergs Bökensvedsvision.

– Bökensved har idrottsanläggningar redan och är promenadavstånd från Campus, jag tänker mig att det även skulle finnas studentbostäder där.

Campus Västervik samarbetar idag med många utlokaliserade högskolor och universitet i Sverige. En utbildning där är kvalitetssäkrad av högskolorna vilket betyder att du får samma examen som på lärosätet du läser via.

På onsdagen hade Centerpartiet träff med campuschefen Jerry Engström.
På onsdagen hade Centerpartiet träff med campuschefen Jerry Engström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!