Nya drönartester på flygplatsen

Att utveckla drönarverksamheten i Västervik ligger högt upp på listan för Drone Center Sweden. Under torsdagen genomfördes omfattande tester av både drönare och deras utrustning.

Nu testar man mest de sensorer och annan teknik som man kan fästa på drönare.

Nu testar man mest de sensorer och annan teknik som man kan fästa på drönare.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-06-21 18:00

I slutet av förra året avslog Transportstyrelsen Drone Center Swedens ansökan om ett så kallat restriktionsområde kring Västervik.

Ett sådant innebär i korthet att man ska kunna flyga i området, utan att annan flygtrafik får göra det. Det vill man göra för att kunna testa drönare och deras utrustning under säkra förhållanden.

Till hösten tror Urban Wahlberg, som leder verksamheten, att ett tillstånd för området kan vara godkänt. Efter det kommer man kunna testa autonom flygning i större utsträckning.

– Det här är en stor affär för Sverige. Man håller på att ta fram en drönarstrategi på nationell nivå. På Näringsdepartementet är man ivriga påhejare av den här utvecklingen, säger han innan dagens tester.

Under torsdagen var flera företag och andra på plats för att följa utvecklingen, bland annat personal från Polisen och Telia.

Åke Sivertun är professor och jobbar på Rise, ett icke vinstdrivande statligt forskningsinstitut. De följer utvecklingen noga.

– Framtiden är autonom. Tänk på en drönare som en automatisk gräsklippare, men i luften. Det är så man kan utveckla de här enormt. Det finns en potential i drönare som många jämför med när mobiltelefonen kom. Om tio år kommer mycket skötas av autonoma drönare.

Per Nilsson äger Nilsson Drones. Han är här för att testa sin nya motor i sin 50 kilo tunga drönare.

– I dag var det äckligt att flyga. Den är baktung och jag måste skifta om vikten. Men jag måste säga att jag gjorde en skicklig landning!

Per Nilsson testade sin nya motor och samlade statistik från systemet. Han säger att en testbedd i Västervik vore avgörande för branschen.
Per Nilsson testade sin nya motor och samlade statistik från systemet. Han säger att en testbedd i Västervik vore avgörande för branschen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!