Nedlagd skola blev deras matdröm

Efter julbordssäsongen hade båda blivit en klädstorlek smalare. Snart tvååriga Gourmetköket i Almvik satsar på catering.

Framme vid 70-skyltarna tar man höger till restaurangen. Utsikt över Gamlebyviken.

Framme vid 70-skyltarna tar man höger till restaurangen. Utsikt över Gamlebyviken.

Foto: Karin Hertz

Almvik2018-07-14 08:00

Snart är det två år sedan Ann-Margret "Greta" Kron och Håkan Johansson öppnade Gourmetköket i Almvik. Greta ansvarar för restaurangen, Håkan lagar all maten.

– Jag fick ett tips om att det oftast finns kök i nedlagda skolor, säger Greta som fick veta att det fanns skolkök att hyra i Almvik och Odensvi.

En dag stannade Håkan till i Almvik och kikade in genom fönstren. Han såg potentialen och efter att ha fått se köket bestämde sig Håkan och Greta för att hyra lokalen.

– Företaget har utvecklats till mer och mer cateringverksamhet, restaurangen är som ett guldflarn i verksamheten, säger Greta.

De levererar luncher till CNH Industrial i Överum. De har också lagat mat till Västerviks sjukhus under den tid som sjukhusets restaurang renoverades. Vissa dagar har Håkan lagat över 200 portioner.

– Just nu jagar vi fler företag som kunder och i september ska vi vara med i Smaka på Tjust, säger Håkan.

Att driva företag tillsammans som par upplever de som positivt.

– En kvinna som drev företag med sin man sa en gång "vi bygger upp någonting tillsammans" och det ligger något i det. Det är både lärorikt och känslomässigt, säger Greta.

Håkan har en bakgrund som bland annat verktygsmakare och resande säljare.

– En sak jag ångrar är att jag inte skolade om mig till kock tidigare. Morsan hade restaurang på Höglandet och hon bad mig att slänga verktygen, men jag sa att matlagning är inget jobb bara ett intresse, säger han.

Greta är av uppfattningen att allt som sker har en mening. Hon menar att Håkans bakgrund har gjort att de har kunnat göra mycket själva.

För att locka fler till Almvik anordnade Greta och Håkan Almviksdagen i fjol. Tjust motorklubb visade upp bilar på gårdsplanen och Västerviks gymnastikförening hade uppvisning.

Restaurangen har ett gäng stamgäster och många Västerviksbor har hittat hit. Quizkvällarna brukar vara populära och många ringer och beställer pizzor.

– När vi hade julbord gick båda två ner en byxstorlek. Vi hann inte äta, säger Greta.

Vad är det som driver er som företagare?

– Ända sedan jag var liten har jag velat hjälpa människor. Det tycker jag att jag fortfarande gör, jag hjälper människor att må bra genom att erbjuda näringsriktig mat, säger Greta.

Håkan tycker om att få bestämma allt i köket själv.

– Ingen talar om för mig vad vi ska ha för rätter. Om jag vill kan jag ändra en rätt och göra den lite roligare, säger Håkan.

Gamla skolmatsalen har blivit restaurang. Greta Kron och Håkan Johansson erbjuder även catering.
Gamla skolmatsalen har blivit restaurang. Greta Kron och Håkan Johansson erbjuder även catering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!