Nästan alla eniga om integrationsstrategi

Kommunstyrelsen har antagit en ny integrationsstrategi för de kommande fyra åren. Alla partier stod enade kring formuleringarna, förutom Sverigedemokraterna, som presenterade en egen alternativ strategi.

Sverigedemokraternas Tommy Ivarsson presenterade ett alternativt förslag till integrationsstrategi vid mötet.

Sverigedemokraternas Tommy Ivarsson presenterade ett alternativt förslag till integrationsstrategi vid mötet.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-06-21 22:00

Att på ett hållbart sätt öka befolkningen i Västerviks kommun är det övergripande målet för strategin. Eftersom utrikesfödda väntas stå för en stor del av ökningen, vill kommunen satsa på fyra fokusområden som ska integrera dem i samhället: arbete och kompetens, språkutveckling, social sammanhållning samt bostad och kommunikationer.

– Det finns en stark vilja hos de flesta att få de nya invånarna att komma in i samhället, bland annat genom SFI och praktikplatser. Men det finns områden som kan förbättras också, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) och nämner bland annat samarbetet med Arbetsförmedlingen, där han tror att det skulle gå att hitta nya arbetssätt.

Även kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Harald Hjalmarsson (M) trycker på att nya grepp kan behöva tas för att de personer som kommunen tar emot inte ska fastna i ett bidragsberoende.

– Det finns enorma möjligheter, inte minst genom samarbete med näringslivet, säger han.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet att anta strategin, till förmån för sitt eget förslag. Där poängterade man bland annat vikten av att språkkunskaper och grundläggande kunskaper om det svenska samhället och dess lagar, normer och värderingar måste komma först, innan de nyanlända kan integreras in i samhället. Partiet ser också ett problem med att integrationsstrategin så starkt fokuserar på asylinvandring och menar att ökad invandring inte i sig löser de problem som samhället upplever i form av bostadsbrist och resurser inom exempelvis vård, skola och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!