Liberal kritik mot Centerpartiet

Nyheten om fortsatt röd-grönt styre i Västerviks kommun möts inte av applåder från de övriga partierna. Moderaten Harald Hjalmarsson hoppas på en mer organiserad och samspelt opposition framöver.

Sverker Thorén (L).

Sverker Thorén (L).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-10-19 14:28

Hjalmarsson nåddes av beskedet att Centerpartiet fortsätter tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet bara några timmar innan det offentliggjordes på onsdagsförmiddagen. Beskedet kom oväntat. Enligt Hjalmarsson hade de borgerliga partierna tillsammans med VDM suttit i diskussioner om en allians.

– Jag tycker att partierna, inklusive Centerpartiet, kommit närmare varandra. Vi hade en gemensam syn på frågor som måste prioriteras. Uppenbarligen tolkade jag signalerna från Centerpartiet fel.

Liberalen Sverker Thorén är än tydligare i sin besvikelse.

– Vi har haft diskussioner där en part inte gett något, utan bara lyssnat och avvaktat.

Både Hjalmarsson och Thorén talar annars båda om att de tyckte att diskussionerna kändes som en nystart för en borgerlig koalition i Västervik.

Harald Hjalmarsson tror ändå att diskussionerna inte varit förgäves.

– Kanske kommer oppositionen att bli mer organiserad under mandatperioden som kommer.

Efter förra valet gick fem partier in i en oväntad valteknisk samverkan: L, KD, WP, V och SV.

– Det var verkligen en blocköverskridande samverkan. Däremot hade de inget gemensamt politiskt program. Jag skulle kunna tycka att det vore intressant att ha en samverkan med de partier som vi delar värderingar med, och gå fram med ett gemensamt program, säger Harald Hjalmarsson.

De partier han tänker på är Liberalerna, Kristdemokraterna och Westervikspartiet.

Sverker Thorén vill inte kommentera det förslaget i nuläget.

– På måndag kommer den liberala fullmäktigegruppen att träffas. Vid kommunfullmäktige kommer det att bli tydligare hur vi i Liberalerna kommer att agera.

Westervikspartiets Hans Ellervik säger först att han har svårt att kommentera det läge som råder nu. Därmot bekräftar han att man suttit i samtal med de borgerliga partierna, men också att partiet tackat nej till samarbete med den rödgröna koalitionen.

– De har inte lyssnat på oss under de gångna fyra åren, så varför skulle de lyssna på oss nu.

Han låter märkbart irriterad över att det går rykten att Socialdemokraterna redan tidigt bestämt sig för vilka personer som ska sitta på olika tunga poster.

– Man kan inte agera som en vinnare när man inte har vunnit. Den som har en egen majoritet kan göra som han vill, men i det läge som är nu så måste man visa ödmjukhet.

Även Kristdemokraternas Maud Ärlebrant är inne på samma linje.

– Det finns frågor som vi måste lösa. Till exempel kommunens dåliga ranking när det gäller näringslivsklimatet. Då är det viktigt att man inte bara kör på som en bulldozer. Man måste vara öppen och snäll.

– Det kommer att kräva ett ändrat arbetssätt av de röd-gröna, säger Harald Hjalmarsson (M), men fortsätter med att lyfta fram ett gott exempel:

– När det gäller miljöfrågor tycker jag att det funnits ett bra samarbete och öppenhet i politiken under flera mandater. Tyvärr finns det gott om exempel på motsatsen.

Ett parti som stått vid sidlinjen är Sverigedemokraterna. Partiets nye gruppledare i kommunfullmäktige Dan Larsen säger dock att partiet fört diskussioner med andra partier. Vad diskussionerna handlat om vill han däremot inte berätta än. Han ber oss att ge oss till tåls till måndag.

Harald Hjalmarsson (M) och Hans Ellervik (WP).
Harald Hjalmarsson (M) och Hans Ellervik (WP).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!