KD vill ha garanti för elevhälsan

En studie av Socialstyrelsen presenterar oroväckande siffror för elevers hälsa. Nu vill Kristdemokraterna införa en "elevhälsogaranti".

"Rektorerna kommer ha huvudansvaret att anställa personal, säger Kerstin Lahi (KD).

"Rektorerna kommer ha huvudansvaret att anställa personal, säger Kerstin Lahi (KD).

Foto: isabell Höjman/TT

Västervik2018-08-16 12:00

Kristdemokraterna vill motarbeta psykisk ohälsa bland barn och unga. I en ny motion föreslår de en "elevhälsogaranti", tänkt att ge elever kontakt med skolans elevhälsa inom 24 timmar och bli den första instansen för hjälp.

– Det finns knappt några skolkuratorer i Västerviks kommun idag så det här är tänkt som en första hjälp för att man ska kunna avstyra en längre tids lidande.

Det säger Kerstin Lahi (KD) som är en av politikerna bakom motionen.

Tanken är att nyttja de 350 miljoner kronor som regeringen satsat på kommuner, och göra skolan till den första platsen för assistans. Idag ligger det ansvaret på landstinget.

– Jag tycker det känns rimligt att man har en eller två kuratorer i kommunen.

I motionen beskrivs Socialstyrelsens studie av elevhälsa och den visar att tonåringar med psykisk ohälsa ökar i en gradvis takt. Därför vill nu Kristdemokraterna förbättra elevhälsan och tillgängligheten av personal.

– Det bör finnas en person i kommunen som varje dag kan ta emot elever, avslutar Kerstin Lahi.

– Jag tycker skolans uppdrag är stort nog utan att man ska ta på sig det ansvaret också, säger Gunnar Jansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som svar på motionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!