"Jag är väldigt rastlös och kreativ"

Att virka har blivit mer än en hobby för Elvira Östling. Nu har hon tagit steget och flyttat in bland hantverkarna på Väster om Viken, där hon nu säljer sina alster tillsammans med de övriga konsthantverkarna som har butiken tillsammans.

Elvira Östling började virka när hon pluggade till socionom, och sedan har hon fortsatt eftersom hon tycker det är så roligt.

Elvira Östling började virka när hon pluggade till socionom, och sedan har hon fortsatt eftersom hon tycker det är så roligt.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-05-23 09:00

Elvira fastnade för det här med att virka när hon pluggade till socionom.

– Jag är väldigt rastlös och kreativ. Jag måste göra någonting hela tiden. Det kan vara snickra, eller måla eller vad som helst egentligen, säger hon.

– Det jag gillar med att virka är att det är så lätt att göra det man tänker, utan att behöva ha ett mönster.

Ofta virkar hon leksaker och annat som passar för små barn, och där hittar hon inspiration i sina egna barn.

– Min dotter kom och sa ”Mamma jag vill ha en prinsesskrona”, men så hade vi ingen, så jag virkade en.

På hyllorna står även dockor, mjuka bollar, mobil till en barnvagn eller ett babygym och på en hylla har ett gäng små scarves, så kallade dregglisar, fått en egen plats. Så mycket som möjligt virkat i ekologisk eller återvunnen bomull.

Det hon själv tycker funkar i vardagen, och som barnen gillar, virkar hon så att andra också ska kunna ta del av det.

– Jag gör saker som jag själv tycker är bra, som löser vardagsproblem åt mig.

En både rolig, fin och användbar sak är återanvändningsbara bommulspads, sådana som man kan ha för att tvätta bort smink och annat. Sedan slänger man dem helt enkelt i tvätten.

Ett nytt projekt är virkade kakor, muffins och bakelser

– Jag kom på att jag ville göra det, så jag provade. En del blev bra, annat blev inte så bra. Men det gör ingenting, då får mina barn något att hållas med också, de får allt jag gör som jag inte är nöjd med, skrattar Elvira.

Barnen, Minoo, Loa och Abbe är fyra och tre år, och den minsta är 11 månader och Elvira bor tillsammans med sin man Christoffer och barnen på landet utanför Valdemarsvik. Där är Elvira född och uppvuxen.

– Men min man jobbar på Windy i Västervik. Det var så jag kom i kontakt med Väster om Viken.

Och hon tycker inte det känns jobbigare att åka till Västervik än det skulle varit att åka till exempelvis Norrköping för att jobba.

– Det är faktiskt bättre att åka till Västervik, då slipper man fastna i bilkö vid Söderköping, skrattar hon.

Nu är hon i butiken i Västervik två dagar i veckan. En dag i veckan arbetar hon också som kurator på en skola i Valdemarsvik och resten av tiden är hon föräldraledig. Men även de föräldralediga dagarna har hon fullt upp, och inte bara med att virka.

Gården där familjen bor är ett gammalt torp som varit i Elviras släkt i ett antal generationer och som de har renoverat. Och förutom familjen bor här även familjens hund, en staffordshireterrier, katter, kaniner och höns.

– Vi har något att göra hela tiden och jag tar gärna för mig nya saker och provar. Sen blir det inte alltid bra då... Men misslyckas jag så är det bara att göra om, det måste inte bli perfekt på en gång.

Hur orkar du? Blir du aldrig stressad?

– Det är när jag börjar tänka att ”Jag måste!” som stressen kan komma. Men känner man att man blir stressad av de där sakerna som ska vara kul, så får man backa ett steg och tänka efter. Vad måste jag egentligen? Jo, se till att barnen har det bra. Det andra får vänta.

Mycket inspiration för sitt virkande hittar hon i sin omgivning, naturen och djuren. Men hon hittar även idéer på till exempel Pinterest och Instagram.

– Jag kanske ser något som något annan har gjort och så gör jag det, fast på mitt sätt. Ofta brukar jag börja med att rita upp och ta fram de färger jag vill ha. Jag gör det på fri hand, men när jag är nöjd skriver jag ner mina mönster, för min egen skull.

Att bli en del av Väster om Viken tycker hon ska bli spännande och nu laddar hon för en händelserik sommar.

– Det är jättehärligt. Butiken är så mysig och alla har varit så himla välkomnande!

Två virkade glassar är på väg att ta plats i korgen med dockor.
Två virkade glassar är på väg att ta plats i korgen med dockor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!