Här råder dragkamp om marken

Både Telia och kommunala Tjustfastigheter har ögonen på ett grönområde i södra Västervik. Just nu ser Telia ut att dra det längsta strået.

Här vill Telia bygga en mast. Kommunala Tjust Fastigheter är oroliga för att masten ska försvåra deras planer på att bygga studentboende i området.

Här vill Telia bygga en mast. Kommunala Tjust Fastigheter är oroliga för att masten ska försvåra deras planer på att bygga studentboende i området.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-10-19 06:00

I slutet av 60-talet växte Västervik kraftigt i de södra delarna. Gymnasiet och bostadsområdena vid Markörgatan planlades och byggdes. Ett skogsområde som löper längs med Hornsvägen bakom Räddningstjänsten och gymnasiet lämnades dock oexploaterat. Så har det varit fram tills nu.

I våras sökte Telia bygglov för att få bygga en 40 meter hög mast i en glänta i området. Efter att bygglovet beviljats visade det sig att det fanns ytterligare en aktör som var intresserad av platsen: Det kommunala fastighetsbolaget Tjustfastigheter.

Bolaget överklagade beslutet och hänvisade till att man i framtiden vill bygga studentbostäder nära gymnasiet och Campus Västervik. En mast skulle begränsa möjligheterna. Länsstyrelsen avslog överklagandet: "Det går inte att ta hänsyn till eventuell framtida exploatering och byggnation. (...) Bedömningen kan endast göras utifrån nu rådande förhållanden", skriver man i beslutet.

Länsstyrelsen skriver också att platsen verkar vara lämplig för en mobilbasstation. Dels med hänsyn till människors hälsa och säkerhet, dels med hänsyn till stads- och landskapsbilden.

När vi kontaktar Tjustfastigheters vd Sven-Åke Lindberg dyker ytterligare en intressant omständighet upp.

– Jag tycker att man borde försäkrat sig om att ha med sig markens ägare innan man sökte bygglov för masten. Det är vi som äger marken.

Han garderar sig dock för att frågan om masten på något sätt kan ha fallit mellan stolarna hos Tjustfastigheter.

Utöver Telias planer på en mast finns det ytterligare en sak som behöver klaras ut om man vill bygga bostäder i området. I stadsplanen från 1968 sägs att det ska undantas från bebyggelse. Innan bygglov ges måste antingen undantag göras från planen, eller en helt ny plan tas fram:

– Det är något som samhällsbyggnadsenheten får ta ställning till, säger Sven-Åke Lindberg, men lägger till att han tror att det vore positivt för det expanderande Campus om det finns attraktiva studentbostäder i närheten.

Kommer Tjustfastigheter att överklaga länsstyrelsens beslut om telemasten?

– Det vet jag inte än. Egentligen är det bättre att vi och Telia pratar med varann.

Sven-Åke Lindberg, VD för Västerviks Bostads AB.
Sven-Åke Lindberg, VD för Västerviks Bostads AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!