Här är alla satsningar i nya regionen

Vid årsskiftet slås landstinget och regionförbundet ihop och bildar Region Kalmar län. Nu har den första regionplanen tagits fram och där framgår det vilka satsningar man planerar att göra.

Bland Region Kalmar läns satsningar för de kommande tre årsen finns bland annat den palliativa vården på Västerviks sjukus med.

Bland Region Kalmar läns satsningar för de kommande tre årsen finns bland annat den palliativa vården på Västerviks sjukus med.

Foto: Ulrik Alvarsson

Kalmar län2018-11-01 13:30

Region Kalmar län ska ansvara för hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken, utbildningen och kulturen, samt det regionala utvecklingsansvaret. Regionens första regionplan för 2019-2021 har tagits fram och i den redogör man för hur man ska jobba med det regionala utvecklingsansvaret – man ska bland annat lyfta fram och sammanföra lokala matproducenter – och vad man vill med länets infrastruktur i framtiden. Där vill man bland annat införa en länsfärdtjänst.

I planen redogör man även för alla nya satsningar som ska göras fram till och med år 2021. Totalt innehåller planen 25 nya utredningsuppdrag och de verksamhetsförändringar som tas upp uppgår till knappt 80 miljoner kronor. Cancervården ska förstärkas med 6,7 miljoner varje år. Man ska inrätta sex nya AT-läkartjänster med start 2019, detta för att möta framtida kompetensförsörjning och att göra region Kalmar län till en mer attraktiv arbetsgivare. Fram till och med år 2012 kommer det att kosta 6,6 miljoner. 2019 ska man även ge disputerande läkare möjlighet att kunna kombinera forskning med kliniskt arbete. Det ska man satsa en miljon på.

Hälsoval i Kalmar län, samlingsnamnet för den offentligt och privat drivna primärvården i länet, får en utökad budget med 23 miljoner kronor nästa år. 8 miljoner av dem ska öronmärkas för ett utökat jouruppdrag så att man ska kunna göra fler hembesök, bland annat. Man satsar en miljon på att korta väntetiderna till 1177.

Under tre år ska man satsa totalt 6 miljoner på en ny metod inom psykiatrin. Metoden heter Repetitiv transkraniell magnetstimulering och inenbär att patienten får ett svagt elektriskt fält i hjärnbarken och den ska, till skillnad mot annan elbehandling, inte ge några minnes- och koncentrationssvårigheter.

2,7 miljoner kronor ska man satsa på att permanenta seniorkortet inom kollektivtrafiken. 7,5 miljoner ska det kosta per år att fortsätta digitaliseringen av hälso- och sjukvården och uppjusteringar och nya IT-avtal kommer att kosta ytterligare 9,7 miljoner.

Västerviks palliativa vård förstärks med 2,5 miljoner under nästa år. 1,2 miljoner satsas på att förlänga den fria tandvården för barn och unga med ett år. Slutligen höjer man Byteaterns verksamhetsbidrag med 2 miljoner från 2019.

Planen ska man ta beslut om i landstingsfullmäktige i slutet av november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!