Han reagerar på nedläggningen

Den 16 oktober avslutas Arbetsmarknadsutbildning Trädgård på Gamlebygymnasiet. Men ansvarig lärare tycker att utbildningen läggs ner på felaktiga grunder.

Tobias Keller, ansvarig lärare för AMU trädgård i Gamleby, är skeptisk till Arbetsförmedlingens statistik.

Tobias Keller, ansvarig lärare för AMU trädgård i Gamleby, är skeptisk till Arbetsförmedlingens statistik.

Foto: Liselotte S Johansson

Gamleby2018-10-15 18:30

I artikeln om att arbetsmarknadsutbildningen med inriktning trädgård försvinner från Gamlebygymnasiet sa Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen, att utbildningen inte genererat så många anställningar som man hade hoppats. Det har fått Tobias Keller, ansvarig för utbildningen, att reagera. Utbildningen har varit mycket framgångsrik, menar han och hänvisar till en sammanställning där det framgår att 73 procent av dem som gått klart utbildningen har fått jobb efteråt.

– Borgemo säger att vi inte kommit upp till 70-80 procent i anställningsgrad men han fick vår summering den 10 oktober. Där står det att 23 av de 30 som gick klart utbildningen fått jobb.

Det är dock inte alla som fått jobb inom de gröna näringarna. Men även om det var just en trädgårdsutbildning så anser Keller att utbildningen fyllt sitt syfte.

– Jag fick anvisningen att leda dem till jobb, och de har fått jobb.

När vi pratar med Lars Borgemo säger han att mellan 20 och 30 procent av de som gått utbildningen fått jobb inom gröna näringar. Det är, menar Borgemo, ett undermåligt betyg.

– Om vi har en utbildning som vi betalar för inom en sektor där vi ser ett behov och endast 20 till 30 procent får jobb så är det en felsatsning.

Han säger att det är bra att människor fått jobb, men menar att de inte fått jobb som de utbildats för.

– De hade kunnat få de jobben på ett annat sätt.

Lars Borgemo förtydligar också att avtalet med Gamlebygymnasiet hur som helst skulle gått ut den 16 oktober.

– Vi har valt att inte vara med på någon ny upphandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!