Granskningen: Hög patientsäkerhet i länet

Landstinget i Kalmar län ligger bra till när det handlar om patientsäkerhet. Det visar en stor granskning som Sveriges kommuner och landsting låtit göra.

3400 journaler har granskats i Kalmar län.

3400 journaler har granskats i Kalmar län.

Foto: Karin Hertz/VT

Kalmar län2018-06-20 13:30

– Mig veterligen är detta den största granskningen i världen som gäller skador i vården. Aldrig tidigare har man samlat så mycket material och på ett så strukturerat sätt, säger Elmar Keppel, chefläkare vid Oskarshamns sjukhus.

Sammanlagt har drygt 77 000 journaler vid de svenska sjukhusen gåtts igenom under femårsperioden 2013-2017.

I Kalmar län har cirka 3 400 journaler granskats.

– Antalet undvikbara skador har nästan halverats under den här perioden, från 5,8 procent per vårdtillfälle 2013 till 3,2 procent år 2017. Det är den näst lägsta siffran i landet efter Halland.

När det gäller antalet utlokaliserade patienter – det vill säga patienter som på grund av brist på vårdplats flyttas till en klinik eller avdelning som normalt sett inte tar emot denna typ av patienter – är resultatet inte helt glädjande. Av rapporten framgår nämligen att antalet utlokaliserade patienter blivit fler. Och detta är något som ökar risken för att drabbas av vårdskada.

Även i Kalmar läns landsting har antalet utlokaliserade patienter ökat.

– Detta måste vi förstås hålla ett öga på. Men vårt landsting har ändå en låg andel utlokaliserade patienter i jämförelse med andra landsting. Siffran för 2017 var 2,6 procent, och det är en marginell ökning jämfört med året innan då siffran låg på 2,0 procent.

– Vad uppgången beror på är svårt att säga. Det kan till exempel handla om att vi hade fler sökande patienter 2017 än året innan.

– Stegringen kan mycket väl vara en slump, men om siffran fortsätter att stiga, och vi upplever en tydlig ökning, måste vi naturligtvis analysera vad som ligger bakom utvecklingen, säger Elmar Keppel.

Rapporten, som ingår i en serie, redovisar granskning av drygt 70 000 vårdtillfällen på akutsjukhus runt om i landet under perioden januari 2013 - juni 2017. En statistiskt säkerställd ökning av andelen vårdtillfällen med skador har skett mellan 2015 och första halvåret 2017.

De dominerande skadetyperna är vårdrelaterade infektioner, läkemedelsrelaterade skador, kirurgiska skador samt trycksår och fallskador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!