Fortsatta bränder i Västerviksområdet

Fem skogsbränder härjar i Västerviksområdet. Förstärkning har kallats in utifrån. "Vi ligger precis på gränsen", säger vakthavande befäl Thomas Öberg.

Eftersläckning av skogsbranden i Hjorted.

Eftersläckning av skogsbranden i Hjorted.

Foto: Leif Pettersson

Västervik2018-07-21 09:53

LÄS MER: Flera bränder mellan Hjorted och Totebo.

Räddningstjänsten i Västervik bekämpar i nuläget fem skogsbränder. Det berättar Thomas Öberg, vakthavande befäl.

– Vi lämnar över två bränder till markägaren under dagen, säger han.

Det brinner utanför Hjorted, Totebo, Getterum samt i Pipetorp. Den största branden finns i Getterumtrakten, där skogsbranden upptar ett område på 600 gånger 550 meter.

Hur går släckningsarbetet?

­–Bränderna är begränsade och kanterna nersläckta. Det ser skapligt gynnsamt ut.

Samtidigt har man brist på personal, tankfordon och annat materiel.

– Vi ligger precis på gränsen. Det går ju sönder en del materiel också, säger Thomas Öberg.

Nästan hela Västerviks räddningstjänst har använts vid bränderna och under gårdagen har hjälp kommit från Vimmerby och Oskarshamn. Under dagen planeras det för att förstärkning ska komma från räddningstjänsten i Kalmar och Nybro. Dessutom inkallas en så kallad frivillig resursgrupp. Vakthavande befäl Thomas Öberg har ingen prognos för när bränderna kan tänkas vara släckta.

Uppdatering 12:00

Vid lunchtid på lördagen har en mindre brand tillkommit. Branden pågår strax söder om Hjorted.

Finns det risk att branden sprider sig?

– Det finns ingen risk för spridning. Jag kan tänka mig att boende i området kan känna en viss röklukt men det har man gjort ett tag i Hjorted, säger vakthavande befäl Thomas Öberg.

På sina håll ser bränderna i Västerviksområdet ut att kunna släckas under dagen.

– Två bränder kommer vi förhoppningsvis att kunna lämna över till markägaren. En i Flodhult och en i Yxered, säger Thomas Öberg.

Två bränder utbreder sig fortfarande över större områden och man har mycket resurser på plats. Det handlar om bränderna i Västrum och Getterum.

– Där är det lite problem med att köra vatten dit med tankbil, för det är ganska långt, säger vakthavande befäl Thomas Öberg.

Hjälp har kommit från försvaret och räddningstjänsten i Oskarshamn, Nybro och Kalmar. Dessa hjälper främst till vid de två större bränderna vid Västrum och Getterum.

Uppdatering 16:20

På eftermiddagen hade man lämnat över tre bränder till markägare. Släckningsarbetet pågår fortfarande vid bränderna kring Getterum och Västerum. Mest komplicerad är branden utanför Getterum.

– Den branden är förmodligen inte släckt förrän imorgon kväll, säger Thomas Öberg, vakthavande befäl vid räddningstjänsten i Västervik.

Branden i Västrum förväntas vara släckt imorgon kring lunchtid.

– De här bränderna var mycket mer tidskrävande än jag trodde. Folk har jobbat mycket och är slitna. Vi klarar kanske någon brand till men inte mer, säger Thomas Öberg.

Hjälpen från Oskarshamn, Nybro och Kalmar är kvar vid bränderna. Personal från Vimmerby har kunnat lämna.

– Vi ligger på gränsen trots allt. Utan hjälp utifrån hade det här inte fått samma utgång.

Uppdatering 21.15

Räddningstjänsten fortsätter att arbeta med eftersläckningsarbetet vid bränderna kring Getterum och Västerum (Hjorted).

– Vi har dem under kontroll, men det ligger och pyr och det är glödbränder kvar nere i marken som vi går och släcker, säger Richard Braun, brandmästare vid Räddningstjänsten i Västervik.

Finns det någon risk för spridning?

– Man ska aldrig säga aldrig, det har vi lärt oss, men det känns väldigt tryggt just nu.

Räddningstjänsten hoppas kunna avsluta och lämna över till markägare i Västerum under söndagsmorgonen. I Getterum hoppas man kunna lämna över på måndag.

Det ligger fortfarande vattenslangar över vägen i Getterum och allmänheten uppmanas att köra försiktigt. Det är också mycket brandfordon som rör sig i området så trafikanter bör vara extra försiktiga och ha förståelse för att stora fordon kan backa ut, upplyser Richard Braun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!