Företagaren: "Vi förÀdlar alltsÄ produkten"

För tvÄ Är sedan drog Ida Linderson och Camilla Eriksson igÄng sitt företag CI Ridsport vid Ekhagen utanför VÀstervik. De lÀgger nÀstan all sin lediga tid stallet och pÄ att förÀdla sporthÀstar.

Dunwall heter hÀsten.

Dunwall heter hÀsten.

Foto: Andreas Johansson

VĂ€stervik2018-09-21 15:00

För den oinvigde Àr hÀstsportvÀrlden ganska svÄr att fÄ grepp om. Uttryck som "förÀdla hÀstar" Àr inte helt lÀtta att förstÄ. Men det fungerar nÀstan som vilken förÀdling som helst, berÀttar Camilla Eriksson och Ida Linderson nÀr vi trÀffar dem vid Ekhagens stall. HÀr finns Äret om mellan 12 och 15 hÀstar plus de hÀstar som privatpersoner hyr plats Ät i boxar. Det Àr den uthyrningen som verksamheten vilar pÄ, delvis.

– Vi bĂ„de hyr ut boxplatser och förĂ€dlar, berĂ€ttar Camilla Eriksson.

Camilla Eriksson hÄller i företagsbiten, hon Àr mycket ute pÄ hÀstgÄrden som de tvÄ arrenderar. Hon sköter bokföring och utveckling av företaget men rider Àven hÀstar.

– Nu den första tiden har vi inriktat oss pĂ„ att utveckla och fixa med byggnaderna. Det har varit mycket att göra. Men det gillar jag mer och mer. Jag Ă€lskar att slĂ„ stolpar och fixa med gĂ„rden. Den delen har tagit över lite.

– Det Ă€r Ida som Ă€r proffset nĂ€r det kommer till hĂ€star, hon Ă€r utbildad beridare och sköter den delen av företaget, sĂ€ger Camilla Eriksson.

I stallet stÄr Ida Linderson och ryktar. Hon ska snart ge sig ut pÄ en tur för att motionera hÀsten, det ingÄr i "beridningsbiten". Beridare Àr en högskoleutbildning om tvÄ Är, belÀgen i skÄnska Flyinge. I utbildningen lÀr man sig att trÀna hÀstar, bland annat för dressyr eller hopp. Ida LInderson Àr inriktad mot hopp, Àven om hon ocksÄ hÄllit pÄ med dressyr. Hon tÀvlar ofta och mycket, allt för att hÄlla igÄng hÀstarna i tÀvlingskondition och vana. Det Àr en del av affÀrsidén.

– Det handlar om att trĂ€na dem rĂ€tt. Vi köper en hĂ€st med potential, vi trĂ€nar den, tĂ€vlar med den och sĂ€ljer den nĂ€r vi hittat en lĂ€mplig köpare. Vi förĂ€dlar alltsĂ„ produkten, som Ă€r hĂ€sten, sĂ€ger hon.

Man sÀljer inte till vem som helst, engagemanget och kemin mÄste stÀmma.

– Annars blir kunderna inte nöjda. Det mĂ„ste stĂ€mma mellan hĂ€sten och ryttaren och man mĂ„ste veta hur man hanterar hĂ€sten. Annars Ă€r det som att köpa en sportbil men inte kunna köra den.

Ekhagens stall ligger vackert belÀget vid Gudingen. I hagarna gÄr stÄtliga hÀstar, halvblod med stamtavla.

– Vi har haft förmĂ„nen av att kunna handla med bĂ€ttre och bĂ€ttre hĂ€star. MĂ„let Ă€r att en av oss, Ida, ska kunna jobba med det hĂ€r pĂ„ heltid. I dag har vi bĂ„da fasta jobb och vi gör det hĂ€r pĂ„ vĂ„r fritid, sĂ€ger Camilla Eriksson.

– All ledig tid lĂ€gger vi i stallet och pĂ„ gĂ„rden. Det Ă€r slitigt ibland, men det Ă€r en förmĂ„n att kunna göra det man Ă€lskar, sĂ€ger Ida Linderson.

Företaget Àger bÄda och det drivs pÄ fritiden. - Det Àr mycket jobb men vi Àlskar det hÀr. Det blir en livsstil, sÀger Camilla Eriksson.
Företaget Àger bÄda och det drivs pÄ fritiden. - Det Àr mycket jobb men vi Àlskar det hÀr. Det blir en livsstil, sÀger Camilla Eriksson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!