Flera bränder mellan Hjorted och Totebo

Vid klockan 17 på fredagseftermiddagen inkom ett larm till SOS om en skogsbrand i trakterna kring Hjorted. Sju enheter från tre räddningstjänster är på plats.

Foto:

Västervik2018-07-20 17:15

Det är en eller till och med två skogsbränder som utbrutit utanför Getterum i Västerviks kommun, uppger räddningstjänsten. Enligt Tomas Öberg, brandmästare vid Räddningstjänsten i Västervik, är det sannolikt ett blixtnedslag som startat branden eller bränderna. Sju enheter från tre räddningstjänster: Hjorted, Ankarsrum och Västervik, är på plats i nuläget. Räddningstjänsten kan inte ännu inte ge några uppgifter om omfattningen av branden.

Enligt reporter på plats, Ulrik Alvarsson, brinner det på flera ställen utanför Getterum.

– Brandmännen verkar vara rätt utspridda. Det stycke där jag har varit, verkar det vara eftersläckning som gäller. Det är på flera ställen de brinner och jag hörde att de pratade om att de skulle placera sig bättre.

Enligt Alvarsson blåser det tidvis en del på platsen.

– Det är rök i hela området, över vägen och in i Getterums by, det är på gränsen till dimma.

Över skogsområdet hörs även åskmuller, men det är ännu oklart om det är blixtnedslag som gett upphov till bränderna.

Uppdatering 19.40.

Willy Wernersson, räddningsledare på plats uppger att man börjar få branden under kontroll.

–  Vi har angripit branden från två håll och förhindrat brandens spridning, säger Wernersson.

Enligt räddningsledaren höll branden på att sprida sig uppför ett berg, men nu har man fått kontroll på den.

Uppdatering 20.05

Eva Berg som bor på en gård några hundra meter från brandområdet berättar att hon plötsligt hörde en åskknall tidigare idag. Ett aggregat ute i hennes stall slogs ut, men i övrigt märkte hon ingenting. När hon åkt hemifrån fick hon ett telefonsamtal ifrån sin son: "Mamma du måste komma hem. Det brinner", sade han.

Fyra hästar har nu evakuerats från gården.

Klockan 19.26 inkom ett larm om ytterligare en brand i området. Enligt inringaren rör det sig om två bränder, den ena ska vara på cirka 100 kvadratmeter och den andra cirka 30 kvadratmeter. Bränderna har utbrutit norr om Totebo, cirka 100 meter söder om Fighultsgöl. Det är räddningstjänsten i Tuna som rycker ut, men de var vid 20-tiden fortfarande inte framme vid platsen, enligt SOS Alarm.

Strax innan klockan 22 meddelade SOS Alarm att räddningstjänsten var kvar på platsen och att en lantbrukare var på väg med 60 kubikmeter vatten.

Artikeln kommer att uppdateras.

Flera bränder utbröt under eftermiddagen och kvällen på fredagen i trakterna kring Hjorted och Totebo.
Flera bränder utbröt under eftermiddagen och kvällen på fredagen i trakterna kring Hjorted och Totebo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!