En dubbelt festlig kväll på Slottsholmen

Det fanns två skäl att fira på tisdagskvällen. Slottsholmen invigdes och den andra Mamma Mia-filmen hade Sverigepremiär i Västervik.Det fanns även två Björn som drog till sig blickarna i vimlet: Ulvaeus och Borg.

Foto:

Västervik2018-07-17 21:43

Invigning i Västervik brukar betyda två tal, en fanfar och en bandklippning.

Redan när vi närmar oss Slottsholmen förstår vi att det här är något annat. Framför restaurangen har röda mattor rullats upp. Mattorna är avgränsade med röda sammetsrep som hänger i mässingsstänger. Några kostymklädda män med rakar ryggar och hörselsnäckor står redo att hålla ordning vid invigningen. Finklädda PR-kvinnor och värdinnor pilar av och an och säkrar de sista detaljerna. Även de har hörselsnäckor.

Vi och de andra fotograferna får noggranna instruktioner om var vi ska stå. Längre framåt kvällen kan det bli en snabb pratstund med kvällens huvudperson: Björn Ulvaeus.

Så kommer gästerna. Och det känns lite som en Oscarsgala, men några filmstjärnor ser vi inte till. Istället är det framförallt Västerviksbor som tågar fram på den röda mattan. Harald Hjalmarsson med fru, Sparbankens vd Mats Hasselqvist och Anna Blom, vd för Länförsäkringar.

Från Kalmar kommer landshövdingen Thomas Carlzon med fru. Kamerorna smattrar extra när Björn nummer två anländer: Forna tennisesset Björn Borg med frun Patricia.

Kommunstyrelsens ordförande Thomas Kronståhl brukar vara van vid invigningar:

– Det här är första gången jag får gå på röda mattan.

Han är strålande glad över att Slottsholmen äntligen är färdigt:

– Och att vi blivit klart med stråket utanför. Nu vill vi fortsätta med varmbadhuset.

En annan som är glad är fastighetsutvecklaren Alm Equitys vd Joakim Alm. Ursprungligen skulle det ha blivit tre huskroppar, men två bantades bort i det första skedet. En av dem verkar han fortfarande vilja bygga.

– Med det flytande hotellet skulle det bli komplett, men redan nu tycker jag att det är en av Västerviks vackraste byggnader.

Inne på Slottsholmen fortsätter minglet. Den tänkta pratstunden med Björn Ulvaeus dröjer, och till slut närmar sig pressläggningen för VT. En inblick i vad som rörde sig i hans huvud den här dagen fick vi ändå i hans välkomstal.

– Välkomna till min fest! Tänk att jag skulle få säga det efter åtta, nio år. Det är nästan så att jag tappat räkningen.

Han försöker förklara varför det varit viktigt för honom att huset blev verklighet, och han använder begreppet kärlek till hembygden. Trots att det gått bra i livet för honom, och han bott på många platser där han trivts så betyder fortfarande Västervik något särskilt för honom.

– Jag känner att det här verkligen har blivit det vardagsrum för Västervik som jag ville att det skulle bli, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!