"Det har varit fyra förlorade år"

När Moderaterna presenterar sitt valmanifest för Västerviks kommun såg gör de det med en rejäl bredsida mot den röd-gröna majoriteten:– Det här har varit fyra förlorade år.

Harald Hjalmarsson och Jon Sjölander tycker att alldeles för lite har hänt i Västerviks kommun under de gångna fyra åren. De efterlyser ett nytt ledarskap.

Harald Hjalmarsson och Jon Sjölander tycker att alldeles för lite har hänt i Västerviks kommun under de gångna fyra åren. De efterlyser ett nytt ledarskap.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-08-16 21:00

Harald Hjalmarsson och Jon Sjölander visar sju olika broschyrer som partiet tryckt upp. I dem radas en rad politiska förslag upp som rör allt från digitalisering i kommunens verksamhet till en målsättning om att skapa 1000 nya jobb. Men när man hör dem prata så kokar väldigt mycket ner till en sak: De tycker att Västervik behöver ett nytt ledarskap.

De börjar med att räkna upp fem områden där de tycker att utvecklingen gått åt fel håll.

* Tryggheten. De tar upp sommarens många inbrott, och nämner otrygghet bland annat på gymnasiet som ett oroväckande exempel.

* Infrastrukturen. "Pendlingstiderna har inte blivit kortare, de har tvärtom blivit längre."En delförklaring till det ligger utom kommunens kontroll: Trafikverket har sänkt hastigheterna på några viktiga vägar. Samtidigt kritiserar Hjalmarsson majoriteten för att inte mer hänt när det gäller södra infarten. "Det har utretts och utretts."

* Skolan. Framförallt i årskurs nio har studieresultaten sjunkit. Harald Hjalmarsson menar att situationen kräver resurstillskott.

* Näringslivsklimatet. Kommunen har dalat i Svenskt Näringslivs ranking.

* Bostadsbyggandet. Det har tagit för lång tid för kommunens egna bolag att komma igång med byggande, trots att man sedan länge konstaterat bostadsbrist i Västervik.

I flera av frågorna råder inte stora skillnader mellan Moderaterna och de röd-grönas åsikter. Hjalmarsson och Sjölander menar att det i mycket handlar om förmågan att genomföra ideerna.

– Kommunen behöver ett nytt ledarskap. Vi förstår att vi nog inte kommer att få egen majoritet, men vi tror på en borgerlig allians, säger de.

Målet: 1000 nya jobb

Det kanske mest uppseendeväckande M-löftet är att skapa förutsättningar för 1000 ny jobb under mandatperioden. De skulle vara både i privat och offentlig sektor.

–Vi har gjort det förr. En mandatperiod fick Västervik 1200 nya jobb, säger Harald Hjalmarsson.

De räknar upp snabbare handläggningstider och förändrade attityder inom kommunal förvaltning.

– Mycket handlar om att bygga upp förtroende för Västerviks kommun så att arbetsgivare vågar att satsa här, säger Jon Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!