De ska satsa upp mot 100 miljoner

Alliansen går till val med fokus på sjukvården. Det ska bli lättare att få tid hos primärvården, kortare vårdköer, och en fast läkarkontakt. Landstingsråden lägger fram sin paradlösning inom hälsa och sjukvård i länet: närmare vård.

"En tredjedel av alla läkare är utbildade utomlands", säger Gudrun Brunegård (KD).

"En tredjedel av alla läkare är utbildade utomlands", säger Gudrun Brunegård (KD).

Foto: Kalle Barrsjö

Kalmar län2018-08-15 07:59

På tisdagen presenterade Alliansen sitt valmanifest för Kalmar län. Man satsar på att börja jobba med en utvecklingsplan gällande länets sjukvård redan dagen efter valet. Alliansen vill ge personer i glesbygden närmare vård, de vill korta vårdköerna, ge patienter större valmöjligheter och möjligheten att ha samma läkare under en längre tid.

– Vi är beredda på att ta över i höst, säger Pierre Edström (L).

Gudrun Brunegård (KD) anser inte att det gått rätt till i vården de senaste tolv åren. Hon menar att de röd-gröna tappat patientfokuset och låtit vårdköerna stiga. Det har dessutom lagts för stora pengar på hyrpersonal, och nu vill man se ändring.

Socialdemokraternas landstingsråd Anders Henriksson kommenterar:

– Tittar man på den senaste statistiken hamnar länets medicinska resultat på Sverigetopp, att säga att vi tappat patient fokus är en helt annan bild än vad resultaten och patienterna säger.

Till exempel vill Alliansen köpa in fler magnetröntgenkameror till cancervården, och förkorta väntan på hjälp. Alliansen vill också sätta in lättare ambulanser och en gemensam ambulanshelikopter som kan rycka ut i det över 20 mil långa länet.

– Kalmar län är ett glesbygdslän med långa avstånd till hälsocentraler, därför vill vi satsa på att göra det mer tillgängligt, säger Malin Sjölander (M).

I budgeten har man avsatt 50 miljoner kronor till primärvården, men det kan till att behövas det dubbla för att få råd med allt, menar Christer Jonsson (C).

Om två år ska det bli lättare att få tid i primärvården, det ska vara kortare köer och det ska gå att lista sig hos en läkare man gillar.

"Många kan namnet på sin frisör eller tandläkare, men inte på sin sjukhusläkare", säger Christer Jonsson (C).
"Många kan namnet på sin frisör eller tandläkare, men inte på sin sjukhusläkare", säger Christer Jonsson (C).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!