Därför får Västervik sköta gipsningen

En del frakturpatienter skickas sedan en tid tillbaka från Oskarshamn till Västervik för att gipsas. I Västervik ser man ingen stor ökning av patienter.

Förändringen verkar inte ha påverkat akutmottagningen i Västervik nämnvärt.

Förändringen verkar inte ha påverkat akutmottagningen i Västervik nämnvärt.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Kalmar län2018-10-23 09:42

Det var Barometern OT som först skrev om förändringen. Den innebär att patienter med svåra frakturer bara ibland gipsas på Oskarshamns sjukhus akutmottagning. Ett tag slutade man helt att gipsa frakturpatienter, eftersom man ansåg att man saknade kompetens att göra det.

Den ändrade rutinen för gipsning kom till efter att en kvinna under förra året kom in med en handledsfraktur. Kvinnan gipsades på akutmottagningen men komplikationer uppstod och IVO konstaterade att behandlingen på mottagningen var delvis bristfällig. Vid ett återbesök, på grund av smärta, lades inte gipset om, enligt Barometern OT. Patienten fick inte träffa en ortoped eller en specialist inom akutmedicin.

I maj i år slutade man att gipsa helt på akuten i Oskarshamn. Efter sommaren mjukades de reglerna upp och ibland kan man nu lägga gips. Med det är under förutsättning att det finns personal med rätt kompetens på plats.

Nu skickar de automatiskt alla frakturpatienter som kommer in med ambulans till Länssjukhuset i Kalmar eller till Västerviks sjukhus.

Har det påverkat Västerviks sjukhus på något sätt? Inte särskilt mycket, säger Abdelmajid Jelili, som är avdelningschef på akutmottagningen på Västerviks sjukhus.

– När de började att skicka patienter var man ju medveten om det, man tänkte på det och var patienten kom ifrån.

– Det verkar inte ha blivit en högre belastning på oss, det är i alla fall inget som jag har fått till mig från verksamheten.

Arkivbilder, montage
Arkivbilder, montage
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!