Bin riskerar att dö i vinter

Blommor skrumpnar i hettan och bin har svårt att hitta mat. För att säkra bisamhällenas överlevnad krävs flera åtgärder.

Leif Svensson, biodlare, är oroad över bisamhällena i och med torkan.

Leif Svensson, biodlare, är oroad över bisamhällena i och med torkan.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-07-18 08:00

Bin är sedan många år tillbaka hotade på grund av intensifierat jordbruk, bekämpningsmedel och klimatförändringar. Årets väder har försatt bina i en ännu tuffare situation.

Leif Svensson, biodlare och uppfödare av bidrottningar, säger att bisamhällena är väldigt utsatta i och med den korta våren och efterföljande torka. Ett bi behöver en viss tid för att utvecklas och flera generationer bildas vanligtvis under en vår.

– Den här korta våren gjorde att det inte blev tillräckligt med bin för att samla pollen och nektar. Mat som behövs både för att föda nya bin och för att lägga på lager inför vintern.

Dels behöver ett bisamhälle innehålla en viss mängd individer för att överleva en vinter och dels måste bina ha mat.

– Eftersom det är ont om blommor letar bin mat i lindträdet. Just nu frodas en slags lus som silar bort protein från lindblad och lämnar en sav som bina tar till bikuporna. På sommaren kan bina leva på den "honungen", men på vintern fungerar inte den sortens mat och bina dör.

Leif Svensson menar att oerfarna biodlare behöver ta till sig kunskap för att deras bisamhällen inte ska gå förlorade. Han rekommenderar att ta kontakt med erfarna biodlare eller biodlarföreningar. Själv ger han sina bin små givor av vinterfoder och observerar samhällena noga så att stora inte tar över små. Om en månad ungefär kommer han att ta bort den honung som bina samlat och ge bifoder av hög kvalitet.

Det mörka i homungskakan är sav från lind.
Det mörka i homungskakan är sav från lind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!