Behöver tillstånd för att sprida gödsel

Jordbruksverket har inte befogenhet att utfärda en generell dispens att sprida gödsel, utan varje lantbrukare får söka enskilt.

Det blir ingen generell dispens för gödselspridning.

Det blir ingen generell dispens för gödselspridning.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Västervik2018-09-25 21:30

Det var miljö- och byggnadsnämnden som, efter önskemål från LRF, vände sig till Jordbruksverket med en begäran om att verket skulle utfärda en generell dispens för gödselspridning för november månad i år.

Bakgrunden var en skrivelse till nämnden från kommungruppen av LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Förbundet påtalade där vikten av att kunna utnyttja hela växtsäsongen. Om bönderna kunde få anstånd med gödselspridningen, kunde de skörda på vallarna en längre tid än annars.

Gödseln får normalt sett inte spridas efter den 31 oktober, så en månad till vore mycket värt ett sådant här år, med foderbrist i torkans spår.

Nämnden kan bara bevilja dispens enskilt, och vände sig därför till Jordbruksverket, med hopp om en generell dispens därifrån. Men det gick inte.

– Jordbruksverket kan inte ge någon generell dispens, eftersom det inte är tillsynsmyndighet, så man får söka dispens enskilt hos kommunen ändå, säger Håkan Lundgren från LRF.

Arbete pågår med att ta fram en förenklad blankett för detta.

ingrid.johansson-hjortvid@vt.se

0493-512 40

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!