Vill få fler poliser med betald utbildning

På måndagen besökte de tre politikerna Carl-Wiktor Svensson, Jan R Andersson och Harald Hjalmarsson polisen i Västervik.

Moderatpolitikerna Jan R Andersson, Harald Hjalmarsson och Carl-Wiktor Svensson träffade Västerviks kommunpolis Lisa Koblanck på måndagen.

Moderatpolitikerna Jan R Andersson, Harald Hjalmarsson och Carl-Wiktor Svensson träffade Västerviks kommunpolis Lisa Koblanck på måndagen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-06-04 20:00

De tre politikerna toppar Moderaterna i Kalmar läns riksdagslista inför valet i höst. På måndagen hade de bestämt träff med kommunpolis Lisa Koblanck i på Polisen i Västervik.

Moderaterna i Kalmar län har redan några förslag på åtgärder som kan öka tryggheten i länet. De närmaste sex åren vill Moderaterna att antalet polisanställda ökar med 240 tjänster.

– Det är jättesvårt att rekrytera poliser i dag. Därför tycker vi att lönen ska höjas med 3 000 kronor i månaden och att utbildningen ska bli kostnadsfri, under förutsättning att man arbetar som polis i fem år efter utbildningen. Just nu är en fjärdedel av platserna till polishögskolan tomma, säger Jan R Andersson.

Ett annat förslag är att det ska gå att läsa till polis på distans.

– I Kalmar län är det lättast att rekrytera poliser till Kalmar än till Västervik och det är lättare att rekrytera till Västervik än till Oskarshamn, säger Jan R Andersson.

Enligt kommunpolis Lisa Koblanck är genomsnittsåldern i Västervik ganska hög.

– Folk stannar kvar. Våra poliser är ganska duktiga och har en lång erfarenhet, säger hon och berättar att personalbristen är störst i Oskarshamn.

Carl-Wiktor Svensson frågar kommunpolis Lisa Koblanck vad som kan göra arbetet som polis mer attraktivt.

– En del av lösningen är betald utbildning. En del är att man från början får veta var man ska arbeta efter utbildningen. I dag får de som utbildar sig veta att de ska jobba i sydöstra Götaland, men det är ett jättestort område, svarar Lisa Koblanck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!