Vandrande varg kan vara på väg mot Västervik

En varg rör sig i skogarna i riktning mot Västerviks kommun. Nu har länsstyrelsen för första gången någonsin beslutat om skyddsjakt på en skadegörande vandringsvarg i Kalmar län.

Vargen tros vara en så kallad vandringsvarg som inte har något etablerat revir.

Vargen tros vara en så kallad vandringsvarg som inte har något etablerat revir.

Foto: Junge, Heiko

Västervik2023-11-21 15:35

Fyra vargangrepp på får har skett den senaste veckan i länet. Första angreppet skedde i Torsås kommun den 15 november och enligt länsstyrelsen har vargen fortsatt att vandra norrut genom Kalmar kommun och vidare till Mönsterås kommun där ett får dödades under måndagen.

– Den börjar närma sig Västervik. Senaste observationen var i trakterna kring Mönsterås, säger Anders Karlsson, avdelningschef på länsstyrelsen i Kalmar län. 

Han förklarar att det senaste livstecknet från vargen rör sig om en synobservation under tisdagen, inget angrepp på tamboskap. Observationen bedöms som relativt trovärdig, enligt Anders Karlsson.

Länsstyrelsen bedömer att det rör sig om en vandringsvarg som inte har något revir. Och eftersom vargen angripit får vid så många tillfällen på kort tid bedömer länsstyrelsen att risken är stor för ytterligare angrepp. Därför är bedömningen att enda lösningen är skyddsjakt.

– Det är tråkigt, men det var ett beslut behövde fatta. Ett nödvändigt beslut, säger Anders Karlsson.

Eftersom angreppen skett under en begränsad tidsperiod och att de dessutom följer ett geografiskt mönster så är anders Karlssons och hans kollegors bedömning att det rör sig om en vandringsvarg.

Hur fort rör sig en varg?

– Tre, fyra mil på ett dygn är ingenting för en varg.

Länsstyrelsen poängterar att Kostareviret undantas från skyddsjakt och att skyddsjakten inte påverkar vargstammens bevarandestatus i Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!