Stort lass av spännande antikviteter

Tänk dig en hel stugby uppbyggd av bara mycket gamla föremål. Detta är just vad Västerviks Auktionsbyrå nyligen fått ta sig an. "De äldsta föremålen har 500 år på nacken", berättar Mattias Schörling, vd på auktionsbyrån.

Mattias Schörling visar upp ett verk av konstnären Gan, Gösta Adrian-Nilsson, som också ska auktioneras ut snart.

Mattias Schörling visar upp ett verk av konstnären Gan, Gösta Adrian-Nilsson, som också ska auktioneras ut snart.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-08-09 20:00

Det handlar om ett dödsbo efter civilingenjören Axel Åberg, från Grebo Åtvidaberg, som enligt vad Mattias Schörling berättar vigde sitt liv, eller åtminstone sin fritid, åt att samla på antikviteter.

– Alla byggnader ute på udden där Axel Åberg bodde var minutiöst inredda och försedda med gamla autentiska föremål. För att ta ett exempel var samtliga lås på husen utbytta till antika 1600- och 1700-talslås, berättar han.

Det var ett barnbarn till Axel som kontaktade Mattias Schörling för att få hjälp med avyttringen av allt som anfadern lämnat efter sig.

– Just nu arbetar vi med katalogiseringen och fotograferingen av föremålen och lägger ut dem på hemsidan med en enkel beskrivning allteftersom. Vi har faktiskt inte hunnit packa upp allt ännu.

Vid auktionen, som äger rum den 8 september, kommer cirka 150 handplockade föremål ur Axel Åbergs samlingar att auktioneras ut.

– Det här är ett jättestort jobb men så otroligt kul, faktiskt bland det häftigaste jag varit med om hittills, säger Mattias Schörling.

– Aldrig tidigare har jag fått ta emot så många spännande antikviteter på en och samma gång.

Just som vi tittar in sitter han vid datorn och arbetar med beskrivningen av några ljusstakar, bland annat en reseljusstake från 1740-talet.

– Jag är väldigt svag för ljusstakar.

– För egen del har jag säkert 200 hemma, så nu vill inte min fru att jag skaffar fler, säger han och skrattar.

Dessa får med andra ord någon annan samlare lägga bud på.

Ett av de större, riktigt gamla, föremålen i samlingen är en skåp från tidigt 1700-tal. En djup, mörk, pjäs med vackra beslag.

Trots dess höga ålder är detta inte ett objekt som förväntas generera några stora summor.

– Det är antagligen för mörkt och murrigt för mångas smak i dag. Och dessutom tungt att flytta.

Mattias Schörling är faktiskt lite extra glad den här dagen när vi tittar förbi. Han har nämligen fått in några mycket speciella konstverk också. Dels ett verk av Gösta Adrian-Nilsson (1884-1965), kallad Gan, som bland annat inspirerade medlemmarna i Halmstadgruppen. Dessutom ett verk av en av dess medlemmar – Erik Olson (1901-1986).

– Det är några av Sveriges mest kända konstnärer, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!