Spiggens tillväxt har blivit ett problem

Storspiggens tillväxt i Östersjön har blivit ett miljöproblem. Skärgården i Västervik är inte förskonad, men här är förutsättningarna bättre än på andra håll.

Storspiggen når ingen imponerande storlek, den kan ändå bli ett stort problem för ekosystemn i Östersjön.

Storspiggen når ingen imponerande storlek, den kan ändå bli ett stort problem för ekosystemn i Östersjön.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Västervik2020-07-24 06:00

En liten fisk, som regel mellan fyra till åtta centimeter lång, har blivit ett hot mot större arter som abborre och gädda.

I dagarna berättade Dagens Nyheter att enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet fanns det 50 gånger mer spigg i Östersjön 2015 än vad det fanns på 80-talet.

Enligt Marcus Nordh på Naturum i Västervik är spiggen tillväxt ett resultat av övergödningen. De miljöer i grunda havsvikar där rovfiskar leker, och där deras yngel växer upp, har försämrats.

– Spiggen däremot är inte lika känslig för övergödningens effekter som exempelvis gädda och abborre.

Eftersom spiggen är föda för rovfiskar så har den lilla fisken gynnats av övergödningen. Snedbalansen ökas ytterligare av att spiggen i sin tur äter yngel och rom från rovfiskar. Dessutom äter spiggen de smådjur som betar bort trådalger i havsvikarna.

Problemet med det rubbade ekosystemet är inte nytt. Enligt Marcus Nordh har utvecklingen pågått i decennier. Möjligen är det så att vi redan sett en vändning till det bättre.

– Det arbete som bedrivits till exempel här i Västervik för att minska näringsläckaget till Östersjön har börjat vända kurvorna åt rätt håll.

Han säger också att även om det finns förhöjda mängder spigg i våra vatten så är havsvikarna i Västerviks kommun långt ifrån de värst drabbade.

– Vi har en mellanskärgård med bra vikar där det finns en livskraftig population av abborre och gädda. Söderut i länet vid Kalmarsund är läget mycket svårare.

Att Västervik är jämförelsevis förskonat förklarar han med att här finns inga stora utlopp från vattendrag som tar med sig näring långt inifrån landet. Jämfört med södra länsdelen har Västerviks kommun en annorlunda natur.

– Länge ner har man ingen skärgård.

Han betonar också att spiggen fyller en funktion i ekosystemet.

– I södra Östersjön är problemet istället att där finns för lite spigg. Spiggen i sig är en näringsrik fisk som är viktig föda för uppväxande rovfiskar, berättar han.

Finns det ändå anledning att oroa sig över spiggens tillväxt? Marcus Nordh tycker att man ska vara medveten om att gädda och abborre befinner sig i ett utsatt läge.

– Vi bör göra vad vi kan för att gynna rovfiskarna, för vi har ett annat problem som står och knackar på dörren: Invasiva arter som svartmunnad smörbult. Kommer de i större antal så kan ekosystemet få sig en törn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!