Snart blir det mord på bibblan

Tisdagen den 25 september blir det föreläsning om småländska mord på Västerviks stadsbibliotek. Då kommer Mordpodden till staden.

Linnea Bohlin och Amanda Karlsson utgör Mordpodden. De kommer till Västervik i september.

Linnea Bohlin och Amanda Karlsson utgör Mordpodden. De kommer till Västervik i september.

Foto: Pressfoto

Västervik2018-09-15 19:30

Det började som ett fördjupningsarbete på utbildningen "Journalistik och medieproduktion" på Linnéuniversitetet och sedan dess har det egentligen aldrig varit tal om något annat. Det berättar Linnea Bohlin som tillsammans med Amanda Karlsson utgör Mordpodden, en av de största poddarna inom så kallad "true crime" i Sverige. I podden går man igenom mordfall från hela Sverige. Frågan är varför mord fascinerar så många.

– Jag kan egentligen bara svara för mig själv och för mig handlar det om alla frågor som inte får svar. Varför har det hänt? Det är väl ett försök att försöka få svar på det, säger Linnea Bohlin.

I dag kan de leva på podden, och på föreläsningarna som de håller.

Stöter ni på kritik, det kan tyckas vara ett kontroversiellt ämne att snöa in på?

– Vi har varit besparade från kritik, utan får istället mycket kärlek från de som lyssnar. Ibland kontaktar vi anhöriga innan vi ska ta upp något känsligt fall, och ibland hör de av sig efteråt. Det kan vara så att människor inte förstår våra anledningar, men när vi får förklara det så förstår de.

Vad är anledningen då?

– Vi gör podden för att vi vill utbilda människor inom det svenska rättssystemet. Vi tar upp fall där det kan finnas ett hål i vår lagteori, exempelvis att någon inte kunde dömas på grund av det hålet.

I Västervik är det ännu inte bestämt vad som kommer att avhandlas.

– Men jag skulle tro att det i alla fall kommer att kretsa en del kring Förlösamordet, men det får vi se.

– Vi gör podden för att vi vill utbilda människor inom det svenska rättssystemet, säger Linnea Bohlin och Amanda Karlsson.
– Vi gör podden för att vi vill utbilda människor inom det svenska rättssystemet, säger Linnea Bohlin och Amanda Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!