Sjöräddningssommaren som gick

Sommarens fina väder har föranlett en ökning av drunkningar och badolyckor. Sjöräddningssällskapet summerar sommaren som gått.

Räddningssällskapet i Kalmar söker efter en drunknad person i Alsterån.

Räddningssällskapet i Kalmar söker efter en drunknad person i Alsterån.

Foto: RS Kalmar

Västervik2018-08-28 10:00

Sjöräddningssällskapet har gjort dubbelt så många utryckningar i sommar jämfört med förra året.

– På ett helt år brukar vi göra 50 utryckningar, men sedan i maj har vi varit ute på 75 uppdrag varav 20 sjöräddningsfall där det varit fara för liv.

Det säger Torbjörn Karlsson som är stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet i Loftahammar. Loftahammar stationen var initialt med vid grundstötningen av Makassar Highway utanför Flatvarp i somras, och hjälpte till med att bland anant lägga länsar i vattnet.

Sjöräddningssällskapet består nästan uteslutande av frivilliga personer som sätter av privat tid till att rycka ut.

– I måndagsmorse var vi hemma strax efter fem och sedan skulle vi upp och jobba. Man är lite seg sedan framåt småtimmarna.

Anton Kock är distriktssamordnare för Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Enligt Anton har det fina vädret gett ett speciellt utslag.

– Drunkningstillbud och badolyckor har ökat i sommar. En annan sak som sticker ut är att vår station i Loftahammar varit på flera brandbekämpningsuppdrag kring skärgården, säger Anton Kock.

Sjöräddningssällskapet har haft mycket att göra i sommar, men enligt Anton Kock har det har inte på något sätt varit övermäktigt. Han fortsätter:

– Vi har ärenden som stuckit ut på grund av den fina sommaren och vissa ärenden som uteblivit tack vare det fina vädret. Det har varit en sommar som vilken som helst, men lite mer att göra. Lite mer drunkningsolyckor och bränder.

Ölandsbron och RS Kalmars 8-metersbåt.
Ölandsbron och RS Kalmars 8-metersbåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!