Revyspex spred glädje på sjukhuset

Vissa av visorna sitter i än. Per Olof Sörskog nynnar och skrattar åt minnen från sitt yrkesliv på Sankta Gertruds sjukhus där revyer och fester var en del av arbetet.

Utställningen är full av berättelser från sjukhusets festdagar.

Utställningen är full av berättelser från sjukhusets festdagar.

Foto: Frida Westergård

Västervik2019-01-03 11:35

Just nu pågår minnesutställningen "Fest och glädje" på Psykiatriska museet där bilder, historia och föremål från festligheterna finns att ta del av.

Runt ett av borden i museientrén sitter Per Olof Sörskog, Stanley Ahl, Ann Styrenius, Ingrid Hansson och Roger Eriksson. När sjukhuset fortfarande var igång jobbade de alla här, nu arbetar de istället ideellt på museet för att berätta historier från "en stad i staden".

– Vi var ett roligt gäng som jobbade, det är väl därför vi sitter här nu, säger Roger Eriksson.

För roligt verkar de ha haft på det nedlagda psykiatriska sjukhuset Sankta Gertrud. Per Olof Sörskog spelade kontrabas och Stanley Ahl durspel, och de uppträdde ofta på sjukhuset, precis som deras pappor gjorde när de en gång arbetade på samma plats. Svartvita fotografier visar bilder på orkestrar från sjukhusets första år.

Per Olof Sörskog var också med i den sista revyn som sattes upp av personalen. Revyerna som spelades under åren var uppskattade hos både personal och patienter. Bussar från stan skjutsade nyfikna till revyspexen. För de boende patienterna var de stora fester som anordnades extra populära.

– Midsommarfesten nere på idrottsplanen var väldigt uppskattad av patienterna, säger Per Olof Sörskog.

Han minns en patient som alltid dansade från första tonen till det att instrumenten packades ner i slutet av kvällen. En annan av patienterna tillverkade fioler som nu pryder museet väggar.

Att musik var ett viktigt inslag märks, inte minst i alla fotografier från Musikkårens uppträdanden. Musiken skapade både fest och glädje runt om i Sankta Gertruds sjukhuslokaler.

Stanley Ahl och Per Olof Sörskog minns festerna som hölls på Sankta Gertruds sjukhus.
Stanley Ahl och Per Olof Sörskog minns festerna som hölls på Sankta Gertruds sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!