Rekordmånga drunkningsolyckor i år

Kallt vatten, varmt väder och bristande tillsyn är huvudfaktorerna bakom drunkningsolyckor. Konsekvenserna är 18 dödsfall i juni månad.

"Ifall det händer någonting rycker våra badvärdar ut direkt, säger Annika Källmark.

"Ifall det händer någonting rycker våra badvärdar ut direkt, säger Annika Källmark.

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-07-06 18:30

I år har totalt 62 personer omkommit i dunkningsolyckor. Det är mer än hälften så många som drunknade under hela förra året. Och enligt Mona-Lisa Wennersten, säkerhetchef på Svenska livräddningssällskapet, beror det delvis på det vackra sommarvädret.

– Förra året var ju bedrövligt i jämförelse, säger hon.

När vattnet är kallt kan armar och ben stelna och man få svårt att röra sig.

– Man vet inte att vi har kallt vatten i Sverige, allt under 30 grader räknas faktiskt som kallt för människan, säger hon. För Kalmar län ligger badtemperaturen just nu på mellan 17 och 19 grader.

– Armar och ben stryps först, av kylan, sen kommer paniken, säger Mona-Lisa Wennersten.

Vid badplatsen på Västervik resort håller föräldrarna Ann Nilsson och Emma Bäck koll på sina barn. Det är första veckan på semestern och de ligger på en filt med blicken på stranden.

– Det är farligt att tänka att det stora barnet har koll på det mindre, för en olycka kan gå så fort, säger västervikaren Ann Nilsson.

Därför ligger det så att de har uppsyn över barnen.

– Mitt motto är: Alltid ett huvud mot vattnet om man är två föräldrar tillsammans, säger Ann Nilsson.

Om olyckan skulle vara framme finns både livbojar och badvärdar till hjälp.

– Vi har fått ubildning av räddningstjänsten och hoppar i direkt om det händer något, säger Una Custic, 21, som jobbar på Västervik resort.

Runt om i Västervik finns även räddningsstegar så man kan ta sig upp om man trillat i vid till exempel Skeppsbrokajen. Men olyckor sker ändå och de senaste åren har en uppmärksamhetstjuv tagit stor plats på stranden.

– Det är den största fienden. Jag säger till alla: Sitt inte med mobilen när barnen badar, säger Annika Källmark, marknadsansvarig på Västervik resort. Resorten har varit skonad från drunkningsolyckor men är fullt medvetna och beredda på eventuella inträffanden, fortsätter hon.

När kroppen drabbas av panik handlar det bara om att överleva. Mona-Lisa Wennersten på Svenska livräddningssällskapet berättar att tio barn om året omkommer till följd av drunkning, och "alla barndrunkningar beror på bristande tillsyn", forstätter hon. Det är även så att "barn drunknar tyst, egentligen drunknar alla tyst" eftersom överlevnadsinstinkten tar över när man drabbas av panik.

– Simma inte rakt ut, simma längs stranden, och ha alltid uppsikt på ditt barn, säger Mona-Lisa Wennersten.

"Mina barn får absolut inte simma under bryggor", säger Emma Bäck (vänster). "Flytväst är ett måste", säger Ann Nilsson (höger).
"Mina barn får absolut inte simma under bryggor", säger Emma Bäck (vänster). "Flytväst är ett måste", säger Ann Nilsson (höger).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!