Politikhöjdare besökte Flatvarp

Samtidigt som haveristen Makassar Highway fraktas mot Oskarshamn besökte Västerviks kommunalråd och landshövding den olycksdrabbade skärgårdsidyllen Flatvarp.

Från vänster: Thomas Carlzon, Harald Hjalmarsson, Tomas Kronståhl och Sverker Thorén.

Från vänster: Thomas Carlzon, Harald Hjalmarsson, Tomas Kronståhl och Sverker Thorén.

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-08-02 08:00

Under onsdagen samlades ett gäng toppfigurer ute på basplatsen i Flatvarp för att se över läget och arbetet kring den stora oljeolyckan. På plats var Tomas Kronståhl (S), Kalmar läns landshövding Thomas Carlzon, Harald Hjalmarsson (M) och Sverker Thorén (L).

Kronståhl berättar att hela kommunen imponeras av den insatsen som görs och att det visar på ett stort intresse för att hålla rent och snyggt i Västerviks naturområden. Men kommunalrådet uttrycker också en viss olustighet eftersom kommunen mest kunnat se på när betydande beslut om oljetömning och bogsering har tagits utan deras inblandning.

– Vi har inte kunnat säga till om någonting. Igår när beslutet kom att man skulle bogsera båten kändes det väldigt tungt som politiker i Västervik att inte ha fått information om vem som fattat beslutet, säger Tomas Kronståhl.

Kommunen har heller inte haft kontakt med någon på regeringsnivå under haveriet, Kronståhl säger att det saknats engagemang från Stockholm.

Det finns även en rad funderingar kring hur man ska förebygga liknande olyckor från att inträffa igen. Landshövdingen Thomas Carlzons förslag är mer kontroll.

– Jag tycker man ska göra som med flygplanstrafiken, en dygnet runt övervakning där man uppmärksammar och ingriper ifall fartyg avviker från farlederna. Olyckan som inträffade får inte hända igen.

Snart är den akuta grovsaneringen över och då kommer arbetet i fortsättningen ske på kommunal nivå. Man kommer gå igenom öarna metodiskt, en efter en tillsammans med en internationell expert och se hur hårt de måste saneras. Finsaneringen av norra Tjust skärgård kommer dock ta lång tid. Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl tror på ett oljefritt Flatvarp i september eller kanske oktober.

Makassar Highway fraktade 1325 enheter och var på väg till Södertälje när fartyget gick på grund.
Makassar Highway fraktade 1325 enheter och var på väg till Södertälje när fartyget gick på grund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!