Otrygghet nattetid – så ser det ut här

Trots att polisens undersökning visar på stor trygghet i Västervik upplevs vissa platser som otrygga nattetid. Polisen pekar ut flera aktörer som ansvariga.

Elin Landerdahl (M) har alltid känt sig otrygg i Stadsparken. "Det har alltid varit en mörk plats", säger hon.

Elin Landerdahl (M) har alltid känt sig otrygg i Stadsparken. "Det har alltid varit en mörk plats", säger hon.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2018-08-27 16:00

Området runt Fiskaretorget är polisens "hot-spot". Sedan januari 2017 har ungefär dubbelt så många anmälningar om fysiskt våld kommit in där som i hela Stadsparken. I en trygghetsundersökning som görs varje år kom man fram till att Västerviks kommun upplevs som en generellt trygg kommun. Men trots det är det många som upplever en påtaglig otrygghet.

– Upplevelsen av trygghet är en känsla som vi lägger parallellt med något vi kallar för utsatthet, säger kommunpolisen Lisa Koblanck.

I undersökningen står det klart att kvinnor över 65 års ålder upplever störst otrygghet. Men de är samtidigt utsatta för få brott. De flesta våldsbrott begås mot unga män mellan 20 och 30 år, men de upplever inte alls någon otrygghet.

– Därför stämmer inte trygghetskänslan överens med hur man som grupp är utsatt, säger Koblanck.

Med anledning av den upplevda otryggheten kallade Socialdemokraterna till pressträff i onsdags. Angelica Katsanidou, ordförande i socialnämnden, vill se mer insatser.

– Kvinnor utsätts i stor utsträckning för mer än vad man tror. Vi vill att Västervik ska vara en trygg kommun ur ett kvinnligt perspektiv. Det gäller såklart alla människor men speciellt kvinnor, säger hon.

Elin Landerdahl (M) har också engagerat sig i frågan. I juli lade hon upp ett inlägg på det sociala nätverket Instagram gällande otryggheten i Stadsparken. Bilden föreställer Elin Landerdahl. En gatlampa lyser i bakgrunden och en mörkklädd individ stirrar på henne. Så här skrev hon:

”Alla ska våga vara ute om kvällarna, därför behövs det mer belysning i hela kommunen”.

Polisens statistik säger att inga våldsbrott begåtts mot kvinnor i Stadsparken det senaste året, tror du ditt inlägg spär på kvinnors känsla av otrygghet?

– För mig handlar det mer om en känsla. Till viss del kanske det spär på rädslan, men jag tror inte att jag fått fler att känna sig otrygga i Stadsparken på grund av min bild, säger Elin Landerdahl.

Polisen efterlyser nu en översyn av kvällsbelysning i Västervik. Men man konstaterar också att Stadsparken har betydligt färre våldsbrott än till exempel området runt Fiskaretorget. Upplevelsen av otryggheten stämmer alltså inte.

– Men hur mycket ska man göra? Man kanske kan gå en annan väg om man inte vågar gå igenom parken, säger Koblanck.

Socialdemokraterna har nu beslutat om ett belysningsprogram för hela kommunen.

"Stora investeringar kvarstår, vissa ställen upplevs fortfarande som otrygga", säger kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S).
"Stora investeringar kvarstår, vissa ställen upplevs fortfarande som otrygga", säger kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!