Nu ska Gästhamnens framtid avgöras

I vintras bestämde kommunen att man skulle testa att göra bryggorna vid Fiskaretorget till gästhamn. De tidigare båtplatsägarna blev därför uppsagda vilket ledde till kritik mot beslutet. Nu har sommaren snart gått och en utvärdering väntar.

Många båtplatsägare blev upprörda när stenpiren skulle bli gästhamn.

Många båtplatsägare blev upprörda när stenpiren skulle bli gästhamn.

Foto: Frida Westergård

Västervik2018-08-10 09:30

Kommunen vill se om det finns potential att göra stenpiren till en permanent gästhamn.

– Det är ett led i att ytterligare göra Västervik till en skärgårdsstad även nere i centrum, säger Ulf Kullin, näringslivschef på kommunen.

Men reaktionerna om att göra om säsongsbåtplatserna till gästhamn var blandade. Några menade att den ström av båtar som kommunen ville komma åt skulle vara begränsad till semesterveckorna. Under resten av året skulle hamnen istället ligga tom.

– Med säsongsbåtplatser ligger det ju alltid båtar där, säger Ulf Kullin som förstår kritiken. Samtidigt menar han att en gästhamn kan leda till fler arbetstillfällen och ge mer liv åt centrala Västervik.

Nya Vatten AB har skött driften av hamnen. Hamnkapten Andreas Nilsson tycker att den centrumnära gästhamnen fungerat bra trots att arbetet kom igång sent och att man parrallelt också öppnat Slottsholmens marina.

– Det har varit stora förändringar men vi ser en markant ökning av mindre båtar vid Fiskaretorget, de som normalt legat vid gästhamnen utanför Slottsholmen.

Kommunen och Nya Vatten AB ska efter sommaren göra en utvärdering gällande stenpiren som gästhamn. Andreas Nilsson tror att en upprustad, modern gästhamn skulle vara bra för Västervik.

– Att ha en hamn så nära centrum skulle vara en konkurrensfördel jämfört med andra hamnar längs med kusten. Man har möjlighet att i stort sett kliva direkt in på en restaurang.

Andreas Nilsson har sett en ökning av småbåtar i den nya gästhamnen.
Andreas Nilsson har sett en ökning av småbåtar i den nya gästhamnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!