Designpris till Windy – som behöver nyanställa

I början av september vann Windys värstingbåt Windy SR 60 pris i Cannes. Nu behöver man anställa i alla fall 15 personer för att hinna med efterfrågan på företagets båtar.

Trevor Fenlon håller upp priset och delar scenen men många av dem som gjort priset möjligt. Prisutdelare var för övrigt Victoria Silvstedt.

Trevor Fenlon håller upp priset och delar scenen men många av dem som gjort priset möjligt. Prisutdelare var för övrigt Victoria Silvstedt.

Foto: Windy Scandinavia

Västervik2022-09-16 17:00

Det går bra för motorbåtstillverkaren Windy (egentligen Windy Scandinavia AB) i Västervik. Här ligger företagets största produktionsanläggning och huvudkontor. Allt som allt är man här 100 anställda vid anläggningen.

Under förra året lanserade man sin värstingmodell, SR60, en snabb motorbåt i lyxklassen som går på över 25 miljoner kronor att köpa, utan moms. Efter det tillkommer flera miljoner i tillägg som man kan göra på båten.

Lanseringen gav svallvågor i båtbranschen och den 10 september i år vann båten ett prestigefyllt pris i Cannes, under Cannes Yachting Festival. 

Priset heter World Yachts Trophies och man vann designpriset "bästa exteriöra design" av båten.

undefined
Trevor Fenlon håller upp priset och delar scenen men många av dem som gjort priset möjligt. Prisutdelare var för övrigt Victoria Silvstedt.

Trevor Fenlon är vd och mäkta stolt när vi ringer upp.

– Jag är bara en person av väldigt många som arbetat med den här båten, det är ett 30-tal personer som varit direkt inblandade men hela huset ska ta del av den här segern.

– Det här är ett internationellt pris, det känns fantastiskt. Vi tävlar mot riktigt stora, enorma företag och kan konkurrera på det här sättet.

Under april i år lanserade man ytterligare en båt, SR44SX. Det är en 44 fot lång motorbåt med utombordsmotorer som kostar mellan 11 och 12 miljoner kronor att köpa. Då var VT på plats.

undefined
Trevor Fenlon är vd för Windy i Västervik. Han berättar att man nu behöver anställa 15 personer till varvet i Västervik.

Tillbaka till nutid.

Vad betyder ett sånt här pris för er som företag?

– Sedan vi pratades vid i april har vi sålt tre till SR60. Det är över 100 miljoner kronor som vi sålde för, bara på den modellen. Jag ser det som en stor framgång, både för oss men även för Västervik som stad. Det sätter oss på kartan på ett bra sätt.

– Om vi pratar mer i konkreta termer, det innebär fler jobb för Västervik. Vi är 100 personer idag. Vi behöver 25 000 produktionstimmar till för att hinna med i efterfrågan av alla våra båtmodeller, inte bara de största.

– Jag skulle säga att vi behöver anställa 15 personer till i Västervik, nu direkt.

Utöver det investerar man i utökad produktionskapacitet vid varvet i Västervik, den ska vara i full drift om drygt ett år.

Det finns stor oro just nu, ökade priser och högre inflation. Finns det risk att man slutar köpa båtar på grund av det, tror du?

– Generellt så är försäljningen av våra båtar stark. Alla båtar vi producerar kostar ju inte 30 miljoner. Jag tror man värderar tid med familjen i oroliga tider, och är beredd att köpa en båt för att få göra det.

undefined
SR 60 vann pris för båtens yttre design.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!