Läskhyllorna står tomma i butiken

Flaskvatten och läskedrycker säljs rekordmycket i den stekande sommarvärmen. Flera butiker i Västervik upplever att det pågår en kolsyrebrist men frågar man leverantörerna så är det snarare efterfrågan som lett till bristen.

Tyder hålen i hyllan på stor efterfrågan eller kolsyrebrist?

Tyder hålen i hyllan på stor efterfrågan eller kolsyrebrist?

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-08-03 09:30

I samband med extremvärmen har en landstörst brett ut sig över Sverige. Läsk och vatten säljs i kolossala mängder. På Hemköp i Västervik har man sett en försäljningsökning med 45 procent jämfört med förra året.

– Värmen har verkligen påverkat oss och det ser man på hyllorna, säger Hemköps butikschef i Västervik, Joel Arnryd.

Han säger också att det varit brist på vissa sorters buteljerat vatten eftersom leverantören Axfood skickat stora mängder flaskvatten till de törstiga arbetarna runt Dalarna.

Men är det brist på vatten och kolsyra i Sverige eller har efterfrågan bara stigit i höjden?

Rose-Marie Hertzman är presschef på Spendrups som levererar bland annat öl och Loka till butikskedjor i Sverige.

– I maj och juni hade vi kolsyrebrist men det berodde på haveri och produktionsproblem i norra Europa och Storbritannien. Sen tre veckor tillbaka har vi full leverans från våra leverantörer. Under haveriet fick vi prioritera särskilt efterfrågade produkter, men hade ändå full produktion. Att det gapar tomt beror inte på kolsyrebrist utan på den exceptionella värmen. Media och handlare har dragit lite för stora växlar, säger hon.

Men på Ica Maxi upplever man också att det råder en kolsyrebrist.

– Vi beställer från Ica som i sin tur beställer av andra leverantörer, såsom Spendrups. Men vi har svårt att få det vi beställer, framförallt kolsyrat vatten, säger Jakob Riis som är försäljningschef på Ica Maxi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!