Kyrkmöss lockar barn till S:ta Gertrud

För tredje året i rad kan barn mellan tre och åtta år hjälpa Mamma Bus och Pappa Mus att hitta sina ungar i Sankta Gertruds kyrka. Det är Åsa Nilsson och Henrik Frisell som anordnar sommarlovsaktiviteten Kyrkmöss där barn på ett lättsamt sätt ska få uppleva kyrkan.

En av ledtrådarna gömde sig i predikstolen.

En av ledtrådarna gömde sig i predikstolen.

Foto: Frida Westergård

Västervik2018-07-09 14:19

– Ni måste hjälpa oss att hitta våra busiga ungar som gömt sig i kyrkan, säger Mamma Bus, spelad av Åsa Nilsson. Framför henne sitter 20 barn och väntar på att få gå på upptäcktsfärd i kyrkan.

Efter att också de blivit målade med nos och morrhår är det dags att leta efter ledtrådar som musungarna lämnat efter sig. Vid varje gömställe berättar Mamma Bus och Pappa Mus vad de olika föremålen i kyrkan heter och betyder. Den första ungen har tagit ett dopp i dopfunten, en annan vid altaret och en ledtråd göms i predikstolen. På väggen hänger Jesus i guld och en tavla visar Adam och Eva.

När alla 30 musungar är upphittade får barnen möjlighet att tända ett ljus på ljusbäraren.

– Ser ni vad den är formad som? En jordglob. Vi är ju alla människor och möss och vi bor på samma jord. När man tänder ljuset kan man tänka på något, det brukar vi kalla bön, säger Pappa Mus, spelad av Henrik Frisell.

Som avslutning får barnen smaka på alla möss favoritmat – ost och ostbågar.

– Vi vill göra något för barnen på deras villkor och visa att kyrkan är till för alla. Vi vill ge dem möjlighet att skapa sig en egen relation till kyrkan. Framför allt är ju det här en fantastisk plats att upptäcka alla vinklar och vrår i, säger Henrik Frisell och Åsa Nilsson.

Sommarlovsaktivitet i S:ta Gertruds kyrka.
Sommarlovsaktivitet i S:ta Gertruds kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!