Fem Ärs fÀngelse för tortyrliknande misshandel

Det var nÀr polisen vittjade en mobil som man kom en grov misshandel i VÀstervik pÄ spÄren. Nu döms tre mÀn i 20-ÄrsÄldern, varav en med en adress i Vimmerby kommun.

Kalmar tingsrÀtt dömer tre mÀn frÄn VÀsterviks kommun till femÄriga fÀngelsestraff.

Kalmar tingsrÀtt dömer tre mÀn frÄn VÀsterviks kommun till femÄriga fÀngelsestraff.

Foto: Arkivfoto

VĂ€stervik2023-10-26 20:32

Filmerna som polisen hittade, och som blev en viktig bevisning i rÀtten visar bara fragment av hÀndelseförloppet.

Men dÀr syns hur en person fÄr ta emot slag mot huvud och kropp. Han Àr bunden och ligger pÄ marken. PÄ en av de tidiga filmerna frÄn dagen syns hans ena öra. Det Àr oskadat. I ett senare klipp sitter offret blodig med en skada i örat.

NÀr örat undersöks senare görs rÀttslÀkare bedömningen att skadan uppstÄtt genom klippning eller skÀrningen med ett vasst föremÄl.

Filmerna ska ha tagits i en lÀgenhet i VÀstervik i augusti i Är.

BĂ„de under förhör och under rĂ€ttegĂ„ngen har offret inte velat medge att han utsatts för en misshandel. 

– Vad som hĂ€nder Ă€r ett "prank". Det Ă€r egentligen inte nĂ„got brott. Vi tĂ€nkte göra en Tiktok-video, uppgav han till rĂ€tten.

NÀr han förhördes av polisen skrev de i sitt PM att han gav ett skrÀmt intryck. Att hans ben började skaka nÀr hÀndelsen kom pÄ tal. I rÀtten förnekar han att han skulle ha varit rÀdd.

De misstÀnkta mÀnnen nekade alla till brott under rÀttegÄngen. De sÀger ocksÄ att alltsammans var ett skÀmt.

I nÄgra fall svarar de att de inte minns. PÄ nÄgra frÄgor vill de inte svara.

Trots att alla inblandade nekar till att det var en misshandel sÄ gÄr tingsrÀtten pÄ Äklagarens linje.

TingsrÀtten anser att offrets ansiktsuttryck, blickar och reaktioner i filmen inte tyder pÄ att det Àr nÄgot spel som pÄgÄr framför kameran. NÀr offret förhördes av polisen sade han inte nÄgot om att alltsammans var ett skÀmt. Vilket rÀtten tycker Àr mÀrkligt eftersom hans "kompisar" satt hÀktade för misshandel.

Filmerna bevisar inte exakt vem som gjort vad i misshandeln, dÀremot anser tingsrÀtten att det framgÄr tydligt att de tre mÀnnen alla Àr delaktiga och att de agerar i samförstÄnd. DÀrför döms alla tre till "synnerligen grov misshandel".

En av dem döms Àven för ett ringa narkotikabrott.

En annan, en 26-Ă„ring, döms Ă€ven till utvisning. Han har i dag ett uppehĂ„llstillstĂ„nd i Sverige. 

Han motsatte sig utvisningen med hÀnvisning till att han bott i Sverige lÀnge och har svag anknytning till sitt forna hemland. RÀtten menade att brottet Àr sÄ grovt att det finns stöd i utlÀnningslagen för att utvisa honom.

Den tredje har en oklar hemvist. I domen nÀmns en adress i VÀstervik, pÄ andra hÄll en adress i Vimmerby. Han har tidigare dömts för ett försök till drÄp efter att ha knivskurit en man i halsen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!