Kommunen arbetar med att säkra vårdhygien

Kommunen tittar på hur man ska säkra tillgång på expertkunskaper om vårdhygien. Det svaret fick moderaten Peter Johansson på sin motion.

Peter Johansson (M) vill att kommunen säkrar tillgång på expertkunskap när det gäller vårdhygien.

Peter Johansson (M) vill att kommunen säkrar tillgång på expertkunskap när det gäller vårdhygien.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-05-31 22:00

Peter Johansson hade tagit fasta på en uppmaning från Socialstyrelsen när det gäller vårdhygien. Den expertis som finns arbetar ofta med sjukhusvård, men även kommunal äldreomsorg och hemsjukvården är i behov av sådan kunskap. Peter Johansson föreslog i motionen att Västerviks kommun ska vara med och finansiera hygiensjuksköterskor i Kalmar län, för att vara säker på att få tillgång till kompetens.

"Insatser för att förebygga smittsamma sjukdomar är av särskild vikt", skriver han i motionen.

I ett svar berättar kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Monia Ålstam och socialchefen Jörgen Olsson att man i dag har ett samarbete med landstinget i frågorna. Tillsammans har man tagit riktlinjer i verksamheten till exempel när det gäller hur man hanterar smitta, städning och arbetskläder. Behöver man expertkunskap tar man hjälp av landstinget. Samarbetsklimatet beskrivs som "gott".

Peter Johansson säger att han är nöjd med svaret:

– Jag har också fått uppgiften att man diskuterar de här frågorna i ett nätverk med verksamhetschefer och medicinskt ansvarig sjuksköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!