SĂ„ bor hemlösa i VĂ€stervik ‱ TĂ€lt, toaletter, elhus

58-Äriga Marina övernattar pÄ offentliga toaletter. Alexander, 25, har sovit i allt frÄn folks lekstugor till elhus. Ett hemlöst par tillbringar nÀtterna i ett tÀlt i skogen. Vi har mött nÄgra av VÀsterviks invÄnare som inte har nÄgonstans att bo.

Marina Kramroz Àr ett kÀnt ansikte för mÄnga som rör sig pÄ gatorna i VÀstervik. NÀr vi trÀffar henne fÄr hon en gratis klippning och en kopp kaffe pÄ frisörsalongen Samsax i Galleria Tullporten.

Marina Kramroz Àr ett kÀnt ansikte för mÄnga som rör sig pÄ gatorna i VÀstervik. NÀr vi trÀffar henne fÄr hon en gratis klippning och en kopp kaffe pÄ frisörsalongen Samsax i Galleria Tullporten.

Foto: Caroline Petersson

VĂ€stervik2023-10-22 19:19

Marina Kramroz Ă€r ett kĂ€nt ansikte bland de som rör sig pĂ„ gatorna i VĂ€stervik. Hon har varit hemlös i mĂ„nga Ă„r, och ofta bott utomhus. Ibland har hon tillfĂ€lligt husrum hos en vĂ€n, eller som för ett Ă„r sedan i Vinternatts stuga. 

Sedan nĂ„gra veckor tillbaka tillbringar hon nĂ€tterna pĂ„ en offentlig toalett i VĂ€stervik. Exakt var vill hon inte berĂ€tta i tidningen, hon Ă€r rĂ€dd att förlora sin sovplats. 

undefined
Marina Kramroz och kompisen Jessie Stigsson Àr bÄda bostadslösa. Jessie har varit det i tvÄ Är, Àven om hon ofta lyckats fÄ tak över huvudet genom tillfÀlliga lösning, som att sova hos bekanta. "Det kÀnns som att vi blir fler och fler", sÀger hon.

– Jag bodde hos en gubbe ett tag, men han var elak sĂ„ dĂ„ sket jag i det. Jag har varit misshandlad tidigare, och fĂ„tt nog av sĂ„nt, sĂ€ger hon. 

PĂ„ kommunen har Marina periodvis erbjudits olika typer av hjĂ€lp. Just nu Ă€r budet frĂ„n socialtjĂ€nsten att hon kan fĂ„ hjĂ€lp att lĂ€mna stan, men det vill inte Marina. I VĂ€stervik kĂ€nner hon sig hemma, och har vĂ€nner som hjĂ€lper henne. Skulle hon tvingas flytta, dĂ„ "gĂ„r det Ă„t helvete", tror hon. 

– Sen har jag svĂ„rt att anpassa mig till att vara i en lĂ€genhet. Jag har varit hemlös sĂ„ lĂ€nge. 

Hur överlever du nĂ€r det Ă€r kallt ute? 

– Man klarar sig. Jag Ă€r van. 

undefined
Marina Kramroz Àr ett kÀnt ansikte för mÄnga som rör sig pÄ gatorna i VÀstervik. NÀr vi trÀffar henne fÄr hon en gratis klippning och en kopp kaffe pÄ frisörsalongen Samsax i Galleria Tullporten.

Vinternatts Linda Åkerman, som engagerat sig i Marinas öde, berĂ€ttar att hon Ă€r streetsmart. FĂ„r hon kontakt med nĂ„gon som har panik över att tvingas bo pĂ„ gatan en natt kan hon sĂ€ga "hĂ€ng pĂ„ Marina, dĂ„ klarar du dig". Marina vet var det Ă€r sĂ€kert att gĂ„, var man kan fĂ„ mat och var man inte riskerar att frysa ihjĂ€l. 

Samtidigt har Àven Marina rÄkat illa ut. Vid ett tillfÀlle hamnade hon pÄ akuten för att hon var sÄ nedkyld. Kroppstemperaturen lÄg pÄ 35 grader och Marina kunde inte röra sig.

Vilken hjĂ€lp skulle du behöva frĂ„n samhĂ€llet?  

– Jag har ansökt om sjukersĂ€ttning, sĂ„ jag ska slippa tĂ€nka pĂ„ mat för dagen varje dag. I somras hade jag velat fĂ„ bidrag för att fĂ„ Ă„ka och hĂ€lsa pĂ„ mina barn. Men jag fick inget. 

undefined
Marina Kramroz har varit bostadslös i mÄnga Är.

Marina ser dĂ„ligt pĂ„ grund av grĂ„ starr och hon har nĂ€stan inga tĂ€nder kvar i munnen. Genom Vinternatt och företaget Dentalgruppen har hon fĂ„tt hjĂ€lp till tandlĂ€kare och hon hoppas socialtjĂ€nsten ska hjĂ€lpa henne med glasögon. Hon har sökt socialbidrag, men fĂ„tt avslag dĂ„ hon inte skickat in alla dokument som behövs, och inte följt sin vĂ„rdplan. 

– Samtidigt har lĂ€karen sagt att inte gĂ„r att göra en vĂ„rdplan sĂ„ lĂ€nge hon bor ute, sĂ€ger Linda.

Genom Linda möter vi ocksÄ ett hemlöst par som bor i en skogsdunge. De trodde de fÄtt napp pÄ ett boende, men hyresvÀrden backade ur i sista stund. Den enda lösningen har blivit ett tÀlt i skogen.

TÀltet stÄr under en uppspÀnd presenning, för att fÄ lite extra skydd mot vÀder och vind.

– Vi har fĂ„tt ett bĂ€ttre tĂ€lt ocksĂ„, men vi har inte kunnat sĂ€tta upp det pĂ„ grund av blĂ„sten, sĂ€ger kvinnan, som inte vill gĂ„ ut med namn och bild.

– NĂ€r det blir bĂ€ttre vĂ€der ska vi sĂ€tta upp det nya tĂ€ltet.

undefined
Linda Åkerman frĂ„n Vinternatt har ordnat ett vĂ€rmeaggregat till nĂ„gra av stadens hemlösa.

Den hÀr dagen Àr Linda hÀr med ett vÀrmeaggregat, som förhoppningsvis ska hjÀlpa paret nÀr det blir kallare ute.

VÀlvilliga medmÀnniskor har skÀnkt liggunderlag och sovsÀckar, men paret oroar sig för hur det ska bli nÀr det blir kallare ute, om de inte fÄr tag i nÄgon bostad.

NĂ„gon vecka senare följer vi med Linda under en kvĂ€ll nĂ€r det blĂ„ser iskalla vindar i VĂ€stervik. Hon fĂ„r ett sms. En ung kille, som hon kĂ€nner sedan tidigare, undrar om det finns plats i hennes stugor. Han har ingenstans att sova i natt. 

undefined
En ung kille undrar om det finns plats i nÄgon av Vinternatts stugor en kvÀll nÀr det blÄser iskallt i VÀstervik. Han har ingenstans att sova i natt. Det finns det, sÄ Linda Äker och hÀmtar honom. Killen Àr bostadslös, men kan ofta fÄ tak över huvudet genom att sova hos andra. Ibland övernattar han i trappuppgÄngar eller pÄ andra stÀllen dÀr han lyckas ta sig in. Framme i stugan bÀddar Linda Ät honom, medan hennes make Pauli fixar ett mÄl varm mat och sÀtter pÄ vÀrmen.

Det finns plats i en av Vinternatt-stugorna, sĂ„ Linda Ă„ker och hĂ€mtar killen. Han Ă€r bostadslös, men kan ofta lösa tak över huvudet genom att sova bekanta. 

Men ibland, nÀr han inte har nÄgon att bo hos, övernattar han i trappuppgÄngar.

Vi möter ocksĂ„ Alexander, 25, som vistats i VĂ€stervik sen i vĂ„ras. I början hade han jobb och bostad, men nĂ€r jobbet försvann stod han utan tak över huvudet. 

– Den första gĂ„ngen jag blev bostadslös bodde jag i VĂ€xjö. DĂ„ gick jag till kommunens akutjour, och fick hjĂ€lp "pang bom". Jag fick bo pĂ„ ett vandrarhem en vecka, tills det löste sig. 

undefined
Alexander, som egentligen heter nÄgot annat, har varit bostadslös sedan i maj. Bilden Àr en genrebild.

I VÀstervik var det inte lika lÀtt. Alexander berÀttar att han ursprungligen Àr frÄn en annan kommun, men att Skatteverket nu registrerat honom som försvunnen. HjÀlpen VÀsterviks kommun erbjöd var en bussbiljett till hemkommunen, dÀr hans mamma bor. Men Alexander har inte bott dÀr pÄ lÀnge och vill inte tillbaka dit.

– Jag har levt som en "vandrare", men har alltid klarat mig och lyckats fĂ„ jobb sĂ„ jag kunnat hyra lĂ€genhet. Men nu var det som att springa in i en vĂ€gg. 

Vad gjorde du dĂ„? 

– Jag har sovit ute. Jag har sovit i en lekstuga pĂ„ en gĂ„rd, i ett elhus, pĂ„ terrassen till vandrarhemmet dĂ€r jag bor nu. I början var lite regn och rusk ingen fara, dĂ„ kunde jag cykla runt en hel natt. Men sen har jag hittat sĂ„ mycket jag kan dĂ€r man kan gĂ„ inomhus. Men man kan aldrig slappna av. Jag har fĂ„tt dricka alkohol för att kunna somna.

Alexander har Ă€ven druckit för att hĂ„lla vĂ€rmen under kalla nĂ€tter. PĂ„ frĂ„gan om hur han kĂ€nt sig under den hĂ€r tiden svarar han först "vĂ€ldigt ensam". 

– Man blir paranoid och ser hjĂ€rnspöken överallt. Du lever för sekunden. Du fryser, du Ă€r hungrig, du vet ingenting om vad som ska hĂ€nda. Vart ska jag fly? Man tappar verklighetsuppfattningen till slut.

undefined
Alexander, som bara Àr 25 Är, har varit bostadslös Àven tidigare i livet. Bilden Àr en genrebild.

Vissa nĂ€tter har Alexander fĂ„tt sova över hos sin flickvĂ€ns pappa, eller bott en natt pĂ„ ett vandrarhem. Men inget har funkat i lĂ€ngden, och snart har han varit ute pĂ„ gatan igen. 

Sedan en vecka Ă€r han tillbaka pĂ„ vandrarhemmet, efter att socialtjĂ€nsten gĂ„tt in och tillfĂ€lligt hjĂ€lpt honom med kostnaden. Han har samhĂ€llstjĂ€nst hos en lokal idrottsförening för ett rattfylleribrott han begick för nĂ„gra Ă„r sedan men söker nu aktivt jobb och lĂ€genheter. 

–Sen jag kom hit har jag sluppit kĂ€nna den stĂ€ndiga stressen över var jag ska bo. I söndags ringde jag 25 hyresvĂ€rdar. I morgon har jag en arbetsintervju. 

Alexander sĂ€ger att han inte har nĂ„gra höga krav pĂ„ livet. 

– Jag vill bara ha nĂ„gonstans att sova, ett kylskĂ„p och en spis.

undefined
Alexander, som egentligen heter nÄgot annat, sÀger att det finns mÄnga hemlösa i VÀstervik. Bilden Àr en genrebild.

Under sin tid som bostadslös i VĂ€stervik har Alexander trĂ€ffat andra i samma situation. 

– Det finns extremt mĂ„nga uteliggare hĂ€r, 10-15 stycken. Man hör ju att varje enskild kommun har skyldighet att vĂ€rna om sina kommuninvĂ„nare, men ingen gör det, utom VĂ€xjö dĂ„. Politikerna sĂ€ger att ingen Ă€r hemlös frivilligt, men vem fan vĂ€ljer att vara hemlös? Det skulle behövas ett hĂ€rbĂ€rge dĂ€r man kan fĂ„ en sĂ€ng, en toalett och ett lĂ„s pĂ„ dörren. NĂ„gonstans dĂ€r de kan fĂ„ lite hjĂ€lp och psykologisk motivation att ta tag i sina liv. DĂ„ kan de ocksĂ„ komma tillbaka. 

Alexander heter egentligen nĂ„got annat. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!